Дълъг и здравословен живот е основен приоритет за голяма част от нас. Това може би е причината предаването Live to 100: Secrets of the Blue Zones да пожъне незабавен успех след премиерата си в Netflix през август миналата година. Това възхищение и очарование от столетниците – хората, които живеят до 100 или повече години – доведе до създаването на цели изследователски групи, посветени на изучаването на тази демографска група. От своите изследвания те са разкрили приликите в начина на живот на тези уникални индивиди – от избора на храна, социалните практики и общите нагласи и възгледи за живота.
Здравословните навици на столетниците
Столетниците живеят по целия свят, но има някои места с по-голяма гъстота от други. Това е една от причините за създаването на определението „Синя зона“.
Дан Бютнер е основателят на концепцията за сини зони, които определят местата, където са концентрирани групи от столетници. Тези области се срещат по целия свят, на почти всеки континент. Някои по-известни местоположения включват райони като Окинава в Япония, Икария в Гърция, Сардиния в Италия и Лома Линда в САЩ.
А що се отнася до начина на живот, сред живеещите в тези райони са открити доста общи неща. Избягването на стреса в ежедневието е една философия, която много столетници практикуват. Те се фокусират върху своя живот и този на хората, които обичат, вместо върху проблеми извън техния контрол. По подобен начин жителите на Сините зони са склонни да намират радост в ежедневието. Концепцията за ограничение в продължение на 50 седмици, за да се спести огромна сума пари, похарчена за двуседмична почивка, би била странна за столетника.
Поддържането на положително мислене, както и спортуването, силното чувство за общност и избягването на тютюнопушенето са други ключови фактори за подобряване на дълголетието.
8 храни, които столетниците хапват
Но това, което може да очарова хората най-много за тези дълголетници, са храните, които ядат, и навиците, които имат около храненето. Някои хранителни навици, наблюдавани при столетниците, включват обилна закуска, ядене предимно на растителни храни, избягване на диети за отслабване, ограничаване на алкохола и запазване на сладкишите за празненствата и специалните поводи.
Имайки предвид тези практики, ето осем храни, които изследователите са определили като основни хранителни продукти за столетници:
Бобови растения
Снимка: Pixabay
Една от най-предпочитаните храни сред столетниците са бобовите растения, които са богати на фибри и осигуряват протеини на растителна основа. Смята се, че богатите на фибри храни помагат за контролиране на холестерола и кръвната захар, както и намаляват риска от хронични заболявания като рак и проблеми със сърцето. Бобовите растения включват боб, грах и леща. Така че, независимо дали обикновено посягате към нахут, черен боб, червена леща, грах или друго – всички те ще помогнат за насърчаване на дълголетието.
Зехтин
Снимка: Pixabay
Друга често срещана съставка, която може да намерите в кухнята на хората, живеещи до 100 или повече години, е зехтинът. Той е с високо съдържание на здравословни ненаситени мазнини, които поддържат оптимални нива на холестерол. Също така е богат на микроелементи като растителни съединения, витамини Е и К, които служат като антиоксиданти за намаляване на възпалението в цялото тяло. Междувременно намалява рискът от хронични заболявания.
Ядки и семена
Снимка: iStock
Ядките, които са пълни с витамини, минерали и ненаситени мазнини, също са основни продукти в диетите на столетниците. Ядките са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и възпаления, вероятно поради богатото им съдържание на антиоксиданти. Като се има предвид, че семената имат подобен хранителен състав като ядките, те също осигуряват подобни ползи за дълголетие.
Чай
Снимка: iStock
Независимо дали е зелен, черен, билков, с кофеин или без – чаят е една от най-добрите напитки сред живеещите в сините зони. Това вероятно се дължи на множеството богати на антиоксиданти растителни съединения, които съдържа. Всъщност е доказано, че консумацията на чай поддържа здравето на имунната система, сърцето, червата, мозъка и метаболизма.
Морски дарове
Снимка: Pixabay
Учените са установили, че столетниците ядат по-малко количество месо и са склонни да включват повече риба и други постни морски дарове в диетата си. Това може да се дължи на факта, че много райони от сините зони са разположени в близост до вода. Въпреки това, някои видове морски дарове (като мазна риба) служат като един от малкото естествено концентрирани източници на омега-3 мастни киселини, които са мощни противовъзпалителни средства, насърчаващи оптималното здраве на имунната система, мозъка и сърцето.
Пълнозърнест хляб с квас
Снимка: iStock
Пълнозърнестият хляб с квас съчетава няколко общи хранителни тенденции, наблюдавани сред столетниците. Пълнозърнестите храни, като цяло, са богати на фибри, минерали и витамини от група В, особено в сравнение с техните бели, рафинирани двойници. Приемът им е свързан с по-нисък риск от смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания и рак. Изследователите също така откриха, че много хора, живеещи до 100 или повече години, сами си пекат хляба – много пъти с помощта на закваска. Тази жива култура от бактерии предизвиква ферментация в тестото за хляб, като помага за смилането на част от съдържащия се в него глутен и повишава смилаемостта на крайния продукт. Хлябът с квас също има тенденция да има по-нисък гликемичен индекс от другите хлябове, което подпомага управлението на кръвната захар и метаболитното здраве.
Сладки картофи
Снимка: iStock
Ако сте гледали документалния филм на Netflix, може би си спомняте японските лилави сладки картофи, които са основна храна на столетниците в Окинава. И докато този специфичен сорт може да е труден за откриване в други части на света, обикновеният и познат сладък картоф предлага сходни хранителни вещества. И двата вида са богати на фибри и макроелементи като калий, витамини А и С и растителни съединения. Те помагат за подобряване на имунната система, сърцето и метаболитното здраве.
Куркума
Снимка: iStock
И накрая, някои богати на хранителни вещества подправки, като куркумата, също могат да насърчат дълголетието. Жълтата подправка е богата на фитонутриенти, като флавоноиди, които могат да бъдат полезни за по-дълъг живот. Фитонутриентите – друго име за растителни съединения – открити в куркумата, като куркумин, работят за намаляване на възпалението в цялото тяло, поддържайки цялостното здраве, както и целеви области като мозъка.