fallback

Забравете за тези храни при болки в гърлото

06 November 2025 15:00

Не влошавайте състоянието си

Снимка: iStock

Болките в гърлото може да са досадни, но са един от най-честите симптоми на настинки, сезонни алергии и болести. Може дори да бъдат предизвикани от неща като излагане на сух въздух или пеене цяла нощ на концерт. 

Независимо от причината, храната, която ядете, ще окаже огромно влияние върху времето за възстановяване и нивото ви на комфорт. Това означава да избирате храни, които успокояват възпалението, и да пропускате тези, които могат да раздразнят деликатната тъкан на гърлото или да предизвикат повече слуз. 

Но кои храни точно трябва да избягвате, когато имате болки в гърлото? Тук посочваме най-лошите нарушители, както и какво да ядете или пиете вместо това.

Киселинни храни

Снимка: iStock

Когато имате болки в гърлото, спрете приема на киселинни храни. Примери за това са цитрусови сокове (като лимонада и портокалов сок), домати и доматен сос, като марината. Киселинността може допълнително да раздразни вече възпалената лигавица на гърлото, влошавайки паренето и болката. Вместо това, изберете по-нежни храни и напитки. Мислете за по-меки, по-леки плодове като банан, папая или манго.

Много пикантна храна

Снимка: iStock

Може да е изкушаващо да консумирате пикантни храни, когато имате болки в гърлото. Може би защото сетивата ви са притъпени или може би пикантните храни просто са вкусни в момента. Но пикантните храни могат да бъдат дразнещи, особено ако болките в гърлото ви са причинени от прекомерна кашлица. Решението? Ако искате да ядете пикантна супа или бульон, просто намалете нивото на пикантност малко повече от обикновено. В противен случай помислете за спиране на пикантните храни, докато гърлото ви се почувства по-добре. 

Хрупкави храни

Снимка: iStock

Сухи и хрупкави храни като гевреци, крекери и препечен хляб си струва да се избягват, когато имате болки в гърлото. Те могат да одраскат и раздразнят гърлото, особено когато то вече е чувствително или подуто. Грубата текстура е като шкурка за възпалена тъкан. По-добре е да избирате меки, лесни за преглъщане варианти като картофено пюре от сладки картофи, смутита, леко затоплени супи или овесени ядки с капка мед. Тези храни не само ще осигурят комфорт и влага, но и ще се абсорбират лесно и ще помогнат за лечебния процес.

Горещи храни и напитки

Снимка: iStock

Пиенето на горещ чай или бульон може да предложи временно облекчение, но практиката може случайно да изгори гърлото ви, което потенциално може да влоши симптомите ви. По-добре оставете чая или супата леко да изстинат, преди да ги консумирате, за да избегнете нежелани реакции. Пиенето на леденостудени напитки (като студено смути) или смученето на ледени кубчета също може да помогне. 

Алкохол

Снимка: iStock

Противно на общоприетото схващане, алкохолът не убива бактериите, които причиняват болки в гърлото. Вместо това, той може допълнително да раздразни гърлото, да наруши имунната ви система и да допринесе за дехидратация, така че е най-добре да го избягвате, когато сте болни. Имайки това предвид, придържайте се към топъл бульон, топъл чай, смутита и вода. Избягвайте прекалено топлите напитки, както бе споменато по-горе, тъй като те могат да причинят повече дразнене. 

Тежки млечни храни

Снимка: iStock

Въпреки че студените млечни продукти може първоначално да се усещат успокояващо, понякога те могат да сгъстят слузта при някои хора, което влошава запушването и прочистването на гърлото. Това включва храни като млечни шейкове и сладолед, въпреки че топлите млечни храни (като сметанови сосове) също могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Диетолозите предлагат да се пият охладени смутита, приготвени с бадемово или кокосово мляко, кокосово кисело мляко или замразени плодове. Студеното успокоява възпалението, а растителните варианти поддържат ниско производство на слуз. 

Кофеинови напитки

Снимка: iStock

Кофеинът, подобно на алкохола, може да дехидратира тялото, правейки гърлото ви още по-сухо. Освен това, той пречи на съня – нещо, от което имунната ни система се нуждае, за да се бори с инфекцията. Най-добре е да пиете билкови чайове, като лайка, корен от женско биле или корен от ружа. Можете също да добавите малко мед, който осигурява антимикробни ползи и успокояваща сладост. 

За още съвети за здраве последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
болки в гърлото хранене при болки в гърлото храни при болки в гърлото възпалено гърло какво да ям при болно гърло болно гърло
0 коментара
fallback