Антиоксидантите са едни от най-обсъжданите хранителни вещества в наши дни, тъй като могат да повлияят положително на няколко аспекта от цялостното здраве. Това се дължи главно на способността им да се насочват към нежелани съединения в тялото, а именно свободните радикали.
Свободните радикали могат да увредят клетките и да причинят оксидативен стрес, докато антиоксидантите ги неутрализират. Свободните радикали и оксидативният стрес често са в основата на много от най-често срещаните остри и хронични заболявания.
Когато се търси начин за повишаване на приема на антиоксиданти, зеленият чай е популярен вариант като достъпен, вкусен и богат източник на тези хранителни вещества. Освен че е вкусен, той е пълен с антиоксидантни сили, наречени катехини (особено епигалокатехин галат или EGCG) – вид флавоноид. Тези мощни борци с възпалението могат да предпазят клетките ви от увреждане и да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни проблеми и рак. В зеления чай ще откриете и други флавоноиди като кверцетин, кемпферол, мирицетин и рутин.
Доказано е, че тези съединения поддържат когнитивната функция при възрастни хора, както и че насърчават здравето на сърцето чрез понижаване на LDL холестерола. По-доброто управление на кръвната захар, здравето на кожата и дори дълголетието също са свързани с антиоксидантите в зеления чай.
В зависимост от начина, по който е отглеждан, бран, обработен и приготвен, зеленият чай може да съдържа от 50 до 100 милиграма антиоксиданти на 250 мл. Това обаче не е единственият чай, който предлага тези полезни хранителни вещества. Прочетете, за да откриете пет вида чай, които съдържат толкова или повече антиоксиданти в сравнение със зеления чай.
Чайове с повече антиоксиданти от зеления чай
Въпреки че тези чайове идват от едно и също растение (Camellia sinensis), начинът, по който листата им са обработвани основно определя техния вкус, цвят и здравословен профил – включително съдържанието на антиоксиданти.
1. Черен чай
Снимка: iStock
Съдържание на антиоксиданти: 62-100 мг на 250 мл.
Като един от най-популярните чайове в света, черният чай е не само вкусен, универсален и „носталгичен“, но и пълен с антиоксиданти. Той също така се свързва с много ползи за здравето, като консумацията му може да предложи ползи за сърцето и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Високото съдържание на антиоксиданти също помага да поддържаме имунното си здраве в отлична форма и може да поддържа здравословен чревен микробиом, което е добър знак за храносмилателното здраве. Някои от най-популярните и ароматни смеси от черен чай, които трябва да търсите, включват Ърл Грей, Английска закуска и Ориндж Пеко.
2. Бял чай
Снимка: iStock
Съдържание на антиоксиданти: 52-77 мг на 250 мл.
Ако не сте запознати, белият чай се прави от неузрели чаени листа и има деликатен вкус, съдържащ малко по-малко кофеин от зеления или черния чай. Той осигурява много от същите антиоксиданти, които се намират в зеления и черния чай, като например катехини. Белият чай може да подпомогне здравето на кожата и да намали увреждането на ДНК. Той е интелигентен избор за хора с чувствителен стомах, тъй като е нежен към червата.
3. Чай Оолонг
Снимка: iStock
Съдържание на антиоксиданти: 86-150 мг на 250 мл.
Оолонг, Улонг или Улун чай може да не е толкова известен, колкото другите си братя и сестри в този списък, но заслужава също толкова внимание заради чудесно лекия си, ядков вкус. Той е рядко срещан сорт в сравнение със зелените и черните чайове и е основно свързван с подобрено сърдечносъдово здраве, по-ниско кръвно налягане, подобрена когнитивна функция и намалено възпаление. Оолонг чая помага и за балансиране на кръвната захар и предпазва костите.
4. Матча
Снимка: iStock
Съдържание на антиоксиданти: до 945 мг на 250 мл.
Малко кофеинови напитки са станали толкова модерни, колкото матча. Всъщност е вероятно да я намерите в повечето кафенета в днешно време. Не само че е невероятно вкусна, но тази зелена напитка превъзхожда обикновения зелен чай и по съдържание на антиоксиданти. Матчата съдържа по-висока концентрация, защото, за разлика от традиционните чайове, които се запарват и след това се изхвърлят, тя се приготвя чрез разбиване на прахообразните чаени листа директно във вода, което позволява консумацията на цялото листо. Това води до някои много забележителни ползи за здравето. Матча е източник на антиоксиданти и може да помогне за намаляване на възпалението, да поддържа здравословен холестерол и дори да ви даде малко тласък на концентрацията. Освен че се използва за приготвяне на лате и лимонади, матчата може да се добавя към смутита и печива за антиоксидантен тласък.
5. Ройбос чай
Снимка: iStock
Съдържание на антиоксиданти: до 68 мг на 250 мл.
За разлика от другите чайове в този списък, ройбосът всъщност не се прави от растението Camellia sinensis, а от Aspalathus Linearis и следователно не съдържа кофеин. Това го прави перфектна напитка за повишаване на приема на антиоксиданти преди лягане. Ройбосът е противовъзпалителен и поддържа сърдечносъдовото здраве. Този сорт е чудесен за приготвяне на супер вкусен чай лате, който няма да ви накара да се чувствате замаяни, след като го изпиете.