Топлият ароматен чай отпуска сетивата, релаксира нервната система и е приятно допълнение към специалните моменти, които обикновено „крадем“ само за себе си.
Свикнали сме да свързваме пиенето на чай с време за почивка, както и със здравословните му ползи, в зависимост от състава на запарката.
Според нови научни данни, става ясно че чаят не просто има полезно действие за здравето, но приготвянето му оказва действие върху чистотата на водата.
Последните проучвания показват, че листата и цветовете, използвани за приготвянето на горещата напитка, имат способността да привличат към себе си тежки метали като олово и кадмий. Това явление е особено важно в страни с лошо качество на водата, където пиенето на чай и запарки може да представлява стратегия за намаляване на излагането на вредни замърсители.
Как приготвянето на чай предпазва от тежки метали
Изследователи от Северозападния университет, разположен в Еванстън, Илинойс, са анализирали ефективността на различни видове чай, включително черен, бял и зелен, заедно с лайка и ройбос.
Проучването включва потапяне на билките във вода, съдържаща известни количества тежки метали като олово, мед, цинк, кадмий и хром. Запарката се оставя за различни периоди, вариращи от няколко секунди до 24 часа. Използвайки изсушени листа и сашета, направени от различни материали – найлон, памук и целулоза – изследователите измерват концентрацията на метали във водата след контакт с филтрите и листата.
Резултатите са изненадващи: дори обикновена инфузия на чай в гореща вода за няколко минути отстранява до 15% от наличното олово, което показва, че този метод е ефективен дори при високи концентрации на метали.
Снимка: iStock
Какъв чай да правим, за да пречиства водата най-ефективно
Не всички инфузии са еднакви, когато става въпрос за детоксикация на питейната вода. Изследването доказва, че целите листа, в сравнение с по-малките фрагменти, намерени в сашета, предлагат по-голяма повърхност за извличането на метали. Това означава, че изсушените листа, с грубата си текстура, са по-ефективни при задържане на замърсители от гладките чаени торбички.
Освен това целулозните торбички се оказват по-добри от памучните, не само поради по-грапавата им повърхност, но и защото не отделят пластмаса във водата. Друг важен елемент е времето за самата запарка: абсорбирането на токсините може да продължи дори в студена вода цяла нощ, което прави студения чай, приготвен по този начин, практически без замърсители.
Резултатите от това проучване не предполагат, че хората трябва да пречистват водата в дома си с помощта на чай, но предлагат любопитни изводи за общественото здраве, особено в региони с ограничени водни ресурси и ниско качество на водата.
Нарастващите доказателства за връзката между консумацията на чай и подобренията в различни здравни показатели, като сърдечносъдови и мозъчно-съдови заболявания, могат отчасти да се отдадат на намаляването на приема на тежки метали. Осъзнаването на този аспект може да насърчи консумацията на чай и запарки като част от здравословната ежедневна диета и начин на живот.
Какво по-хубаво от ароматна, вкусна и топла (или пък студена) чаша чай, която крие редица ползи за здравето, а явно предпазва организма ни от отрови и замърсители?














Черна статистика: Турция счупи рекорд по смъртни случаи на работното място
Черната чума: Как вулкан отключва най-тежката пандемия в историята
Идеи за бюджетни коледни подаръци за жени
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
10 от Брест излъгаха Монако, Погба не помогна на монегаските
Страхотен Зографски премина квалификацията във Висла
ЦСКА спря Нефтохимик
Тежък удар за Ювентус
Никулден е!
Таро карта за 6 декември, събота
Дневен хороскоп за 6 декември, събота
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар