Банановият чай, известен също като чай от бананова кора, ако се използва само кората, е напитка, приготвена чрез накисване на плода, кората или и двете на банана във вряща вода. Твърди се, че има много ползи за здравето благодарение на бананите, но по-специално чаят е по-популярен заради предполагаемата си роля за насърчаване на съня.
Ползите от чая от бананови кори
Въпреки че малко проучвания са оценили конкретно ползите за здравето от банановия чай, ние знаем хранителната стойност на банана – калий, фибри, витамини B6 и C, магнезий и други фитонутриенти – които са от полза за психичното здраве, сърдечносъдовото здраве, кръвното налягане, здравето на червата, силния имунитет и много други.
Освен това, тъй като варенето на храна може да доведе до разтваряне на хранителни вещества във водата, безопасно е да се предположи, че сварените бананови кори биха добавили подобно хранително съдържание и ползи за здравето към чая, но не се знае до каква степен.
Подобрено качество на съня и настроението
Магнезият помага за регулиране на циркадния ритъм за здравословни цикли на сън и събуждане, а триптофанът е предшественик на серотонина – химичен невротрансмитер за добро настроение. И двете са хранителни вещества, открити в бананите, заедно с въглехидратите – друг производител на серотонин, които помагат за създаване на спокойствие за подобрен сън и стабилизирано настроение. Отпиването на топъл, несъдържащ кофеин бананов чай като част от рутина преди лягане може да помогне на тялото ви да се отпусне за сън.
Антиоксидантни свойства
Като плод бананите са богати на витамини и каротеноиди, които действат като антиоксиданти за защита на тялото от свободните радикали, намаляване на възпалението и борба с болестите. Витамини С и А, танини и антоцианини са примери за мощни съединения, съдържащи се в плодовете на банана. Корите са още по-богати източници.
Храносмилателна подкрепа
Бананите са с високо съдържание на калий и също имат малко магнезий, които са електролити, работещи заедно, за да регулират баланса на течности в клетките ви. Липсата или дисбалансът на електролитите може да доведе до оплаквания от запек и подуване на корема, докато консумацията на банани може да помогне за адекватен прием. Освен това, бананите също са чудесен източник на фибри за насърчаване на здравословната функция на червата.
Стабилизиране на кръвната захар
Както бе споменато по-горе, суровите банани съдържат фибри и вид нишесте, наречено устойчиво нишесте, което тялото не може да смила. От друга страна, напълно узрелият банан има по-малко устойчиво нишесте от суровия банан. В проучване върху животни диетично устойчивото нишесте показва някои ползи при контролирането на нивата на глюкозата, въпреки че все още са необходими допълнителни изследвания.
Освен това, когато става дума за бананов чай, вероятно само малко количество захар се освобождава в него, което го прави чудесна нисковъглехидратна алтернатива на газираните напитки и други подсладени напитки за хора с проблеми с кръвната захар.
Помощ за регулиране на теглото
Съдържанието на фибри в бананите може също да насърчи усещането за ситост, за да помогне при управлението на теглото. Под формата на чай това също е полезно за контролиране на глада и ситостта, тъй като жаждата често може да бъде погрешно изтълкувана като глад. Чрез включването на нискокалорична напитка като бананов чай, вие насърчавате адекватна хидратация.
Ползи за сърдечносъдовата система
Бананите и банановият чай съдържат калий и магнезий, които помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляват общия риск от сърдечни заболявания и инсулт. Освен това антиоксидантите помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, въпреки че нито едно проучване, специално свързано с бананов чай, не показва ефект върху риска от сърдечни заболявания.
Подобрения на здравето на кожата
Антиоксидантите, които се съдържат в бананите, са отговорни също и за намаляване на оксидативния стрес. Това насърчава колагена и еластичността на кожата и намалява възпалението. Въпреки че може да се предположи, че чайът от бананова кора ще осигури на кожата ви антиоксиданти, за да намали бръчките или други кожни несъвършенства, няма научни доказателства, които да предполагат, че той действа толкова добре, колкото витамин С или серум с ретинол.
Как да си направите бананов чай
Можете лесно да направите бананов чай, като използвате само плода, кората или и двете. Някои рецепти дори включват сушена бананова кора.
По-долу ще намерите рецепти, използващи цял банан и само банановата кора.
Съвет – нишестето в бананите често се превръща в повече захар с узряването на плода. Така че колкото по-зрял е бананът, толкова по-сладък ще бъде чаят ви.
Рецепта: Чай от бананова кора
Тук се използват пресни бананови кори.
► Внимателно изплакнете един цял банан, като отстраните всяка видима мръсотия от кората.
► Обелете банана и поставете само кората в тенджера.
► Покрийте с вода и оставете да заври.
► Намалете топлината и оставете да къкри 15-20 минути.
► Изключете котлона. Отстранете внимателно сварената бананова кора и прецедете останалата течност.
► Добавете мляко, канела или мед за вкус, по желание.
Рецепта: Бананов чай без кората
Тук не се използват бананови кори, а само плодът.
► Внимателно изплакнете един цял банан, като отстраните всяка видима мръсотия от кората.
► Обелете банана и отрежете двата края.
► Поставете банана в тенджера. Покрийте с вода и оставете да заври.
► Намалете топлината и оставете да къкри 5-10 минути.
► Изключете котлона. Внимателно извадете банана и прецедете останалата течност.
► Добавете мляко, канела или мед за вкус, по желание.
За да избегнете изхвърляне на храна, използвайте остатъците от бананов плод или кора по други начини, като например за смутита или бананов хляб.
Колко често може да пиете чая?
Тъй като има малко изследвания за банановия чай, няма и препоръки за правилна употреба. За да подпомогне съня, мнозина ще го популяризират като вечерен чай, на който да се насладите около час преди лягане.
Зеленият чай насърчава по-здравословен и дълъг живот, но може да ви направи и по-щастливи
Лечебни чайове, които да пиете при кашлица
Гъбен чай – здравословен ли е?
Странични ефекти
Въпреки че няма известни неблагоприятни странични ефекти от пиенето на бананов чай, моля, бъдете внимателни, преди да го опитате, ако:
► Имате алергия към банани – банановият чай може да причини кожен обрив, копривна треска, сърбеж или затруднено дишане.
► Приемате определени лекарства – бананите са богати на калий, който може да взаимодейства с някои лекарства за кръвно налягане или бъбречно заболяване.
► Имате стомашно-чревни разстройства, които могат да бъдат раздразнени от диетичните фибри в бананите – танините в банановите кори също могат да причинят стомашно разстройство, понякога силно.
Необходими са повече изследвания, за да се разбере точният състав на хранителните вещества и ползите за здравето от бананите, когато са направени на чай, в сравнение с целите плодове. Въпреки това е възможно банановият чай да съдържа достатъчно от същите витамини, калий и други фитохимикали, за да има ефект върху съня, възпалението, храносмилането и др. Приготвянето на бананов чай е лесно и рисковете да го опитате са малки.