Лесно е да забравите, че една скромна чаша чай може да бъде пълна с хранителни вещества, които носят важни ползи за здравето. Повечето сортове чай, които ще намерите на рафтовете на супермаркетите или онлайн, са здравословен избор и с толкова много десетки варианти, от които можете да избирате, че скуката никога няма да се появи с тази напитка.
Иначе казано, независимо дали ви харесва студен или горещ, чаят е супер здравословна напитка, която можете да пиете всеки ден. Но кои сортове чай са абсолютно най-здравословни за ежедневна употреба? Ето видовете чай с най-забележителните хранителни вещества, здравословни свойства и функционални ползи.
Двете основни групи чай
Най-общо казано, има два основни вида чай – билкови и „истински“ или чай от растението Camellia sinensis, като всеки сорт може да се похвали с уникален профил на ползи за здравето. И двата основни вида чай осигуряват полезни хранителни вещества и фитохимикали, които подобряват здравето по много начини, а са и идеални за ежедневно пиене.
Билкови чайове
Билковите чайове са всякакви чайове, направени от растения като плодове, зърна, цветя, подправки, корени и билки. Това включва например чай от джинджифил, чай от канела, чай от куркума, чай от копър, чай от корен от женско биле, чай от шипка, чай от лайка.
Чай от растението Camellia sinensis
Тези чайове са получени специално от растението Camellia sinensis. Листата на този храст се събират и обработват по специфични начини за производството на черен, зелен, бял и оолонг чай, както и червен, пуер и жълт чай.
Най-здравословните чайове за ежедневна употреба
Следващият списък обяснява най-здравословния избор на чай, който можете да направите, и какво прави всеки от тях толкова страхотен за вас:
Черен чай
Един от най-разпространените сортове чай е черният и вероятно вече се намира в шкафа ви. От всички чайове, черният се окислява най-дълго и листата му често се натрошават на по-малки парчета от роднините му. Това придава по-дълбок, по-интензивен вкус, както и по-високо съдържание на кофеин от 47 милиграма на 230 милилитра.
Снимка: iStock
Освен че предлага енергиен тласък с кофеин, черният чай е пълен с ползи за здравето благодарение на множеството фитонутриенти, които съдържа, особено теафлавин. Полифенолните съединения подпомагат здравето на сърцето чрез положително въздействие върху кръвното налягане и нивата на холестерола. Те също така насърчават по-добро здраве на имунитета, червата, мозъка и метаболизма.
Чай от джинджифил и куркума
Снимка: iStock
Все по-популярна комбинация е джинджифил и куркума – и има защо! Куркуминът в куркумата предлага противовъзпалителни ползи, докато веществата, открити в джинджифила, облекчават болката и подобряват храносмилането. Пиенето на тази смес от чайове без кофеин е подходящ начин да започнете, да завършите или да преполовите деня си и е просто възхитителна с нотка на мед.
Зелен чай
Друг чай, попадащ в категорията „истински“, е зеленият, който претърпява минимално окисляване и листата му обикновено са по-малко натрошени в сравнение с черния чай. Този сорт съдържа по-малко кофеин от черния, с приблизително 30 милиграма на 230 милилитра. Чаят матча е мощен сорт, който е с по-високо съдържание на кофеин в сравнение с други зелени чайове, но все още е с по-ниско съдържание на кофеин от кафето.
Снимка: iStock
Изтънченият, земен, флорален вкус на зеления чай се съчетава добре с всичко, което може да похапвате, сладко или солено. Освен привлекателния си вкус, зеленият чай може да предложи толкова много ползи за здравето. Съдържа биоактивни съединения, включително кверцетин, кемпферол, катехини и епигалокатехин галат. Тези антиоксиданти помагат за укрепване на имунната система, здравето на сърцето, червата и метаболизма.
Лимонов чай
Снимка: iStock
Независимо дали посягате към чай от лимонова върбинка или просто гореща вода, напоена с лимонов сок или кора, всеки вид чай на основата на лимон е чудесен за ежедневно пиене. Лимонът съдържа витамин С, който помага в борбата с възпалението и укрепва имунитета. Цитрусът също съдържа терпен, лимонен, който има особено антидепресивно действие. Това означава, че всеки друг чай с добавка на цитрусови плодове, като портокалов,, също ще предложи тези предимства.
Бял чай
Белият чай е най-слабо окисленият тип чай от Camellia sinensis, предлагащ по-деликатен вкус, характеризиращ се с леки зелени тревисти нотки. Той най-често има около 15 процента по-малко кофеин от зеления чай, въпреки че числото може да варира между 5 и 50 mg на 230 милилитра в зависимост от различни фактори, включително вид, марка, размер на листа, температура, при която е накиснат, и време на накисване.
Снимка: iStock
Белият чай има много от същите съединения като черния и зеления чай, предлагайки подобни предимства. Той също така съдържа l-теанин (както и другите чайове от Camellia sinensis), аминокиселина, която поддържа когнитивната функция, както и здравето на имунитета и сърцето. Установено е, че белият чай потенциално помага при заздравяването на рани и здравето на кожата.
Чай от хибискус
Снимка: iStock
Наситеният розов оттенък и тръпчивата сладост на чая от хибискус са го направили доста популярен билков чай – плюс това е без кофеин. Хибискусът е богат на хранителни вещества чай с впечатляващи ползи за метаболизма, до голяма степен чрез неговите стабилизиращи кръвната захар ефекти. Също така има високо съдържание на рутин и кверцетин, които са ефективни за лечение на алергии и нормализиране на функцията на мастните клетки. Изследванията показват, че чаят от хибискус може да поддържа здравето на сърцето чрез регулиране на кръвното налягане и нивата на холестерола.
Чай Ърл Грей
Снимка: iStock
Типичен британски чай, Ърл Грей е черен чай, ароматизиран с масло от бергамот. Бергамотът е цитрусов плод, подобен на лимона, който предлага карминативни ползи, които стимулират производството на естествени храносмилателни ензими и отпускат мускулите в храносмилателния тракт, за да облекчат спазмите, газовете или подуването на корема. Този отличителен и успокояващ черен чай има подобно съдържание на кофеин като обикновения черен чай и може да се похвали със същите страхотни предимства като цитрусовите и другите черни чайове.
Ментов чай
Снимка: iStock
Има няколко вида ментови чайове, които обикновено предлагат сходни предимства. Ментовите чайове действат като ноотропици, които помагат за подобряване на когнитивните функции като памет, фокус и концентрация. Като газогонни средства, тези чайове без кофеин също могат да помогнат за облекчаване на подуването и други храносмилателни проблеми, както и за облекчаване на кашлица и инфекция на синусите.
Зеленият чай насърчава по-здравословен и дълъг живот, но може да ви направи и по-щастливи
Лечебни чайове, които да пиете при кашлица
Гъбен чай – здравословен ли е?
Чай Оолонг
Снимка: iStock
Друг „истински“ чай, оолонгът попада някъде между зеления и черния чай по отношение на окисляването, съдържанието на кофеин и наситеността на вкуса. Въпреки това, той съчетава ползите за здравето и от двата сорта, като с всяка глътка носи много фитонутриенти и други съединения в подкрепа на здравето на сърцето, мозъка, метаболизма, червата и имунната система. Размерът на листата му често е по-голям от черния чай и може да придаде или свеж, лек вкус, или да бъде по-пълен, в зависимост от сорта.
Чай от лайка
Снимка: iStock
Вероятно познавате лайката заради репутацията ѝ за насърчаване на съня и релаксация през нощта. Всичко е вярно – и на лайка можете да се насладите по всяко време на деня. С други думи, не съдържа агенти, които причиняват сънливост или ви приспиват. Като газогонно и стимулиращо нервите средство, чаят подпомага храносмилането и спокойствието. Установено е, че лайката помага за облекчаване на симптомите на тревожност и предлага противовъзпалителни, метаболитни и имунни ползи за здравето.
Колко чай трябва да пиете на ден?
Всички посочени тук чайове могат да се консумират в количества до три чаши на ден, но имайте предвид съдържанието на кофеин, ако сте чувствителни към този стимулант. Може да накиснете едни и същи листа няколко пъти, което намалява съдържанието на кофеин във всяка следваща чаша.