IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5-те най-лоши храни за закуска, които могат да развалят целия ви ден

6 декември 2023 10 40

Някои от тях ще ви изненадат!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Сутрешната закуска е изключително важна за всички. Това е началото на един нов ден и е важно как ще стартирате. Това е истинската причина много хора често да се опитват да започнат деня си с една добра нагласа. Качествената закуска е много важна за добрия старт на деня. Ако ядете нещо здравословно, това ще ви държи пълни с енергия през целия ден, и напротив, ако започнете деня си с нездравословни храни, този избор може да развали целия ви ден. За това е важно да знаете с кои храни е добре да започвате деня си и с кои не.

Ето и списък на някои храни, с които никак не е подходящо да закусвате:

1. Плодов сок

Повечето хора вярват, че плодовият сок е чудесен вариант за начало на деня. Това обаче не е напълно правилно. Всъщност плодовият сок не съдържа фибри, поради което пиенето му като първото нещо сутрин може да повиши нивото на кръвната ви захар. Този сок, включително и фреш, може да бъде особено вреден за хора, страдащи от диабет и метаболитни нарушения. Експертите препоръчват вместо плодов сок да започнете деня си с вода с лимон, сок от краставица и др.

2. Палачинки, пържени филийки и гофрети

Често хората търсят варианти за закуска, които са бързи за приготвяне и удобни. Палачинките, мекиците, гофретите и пържените филийки са едни от тези бързи и вкусни варианти за закуска, на които много хора залагат. Това обаче също не е добър избор за начало на деня. Яденето на тези ястия рано сутрин може да предизвика желание у вас да ядете нездравословни храни през целия ден, което може да намали енергията ви, а и ще покачи теглото ви с времето.

3. Чай

Много хора започват деня си с чаша чай. Някои хора толкова много свикват с този свой навик, че понякога започват да се чувстват неудобно, ако пропуснат чашата си чай сутрин. Чаят обаче е доста лош вариант да започнете деня си. Пиенето му сутрин причинява много вреди на здравето. Поради това може да имате проблеми като киселинност, парене в стомаха и може също да повиши кръвната ви захар, особено ако го пиете подсладен.

4. Зърнена закуска

Зърнената закуска е част от сутринта на много хора по света. Повечето от нас вярват, че това е здравословен вариант за закуска. Това обаче не е напълно вярно. Високото съдържание на захар и липсата на фибри в повечето от тези готови закуски, продавани в картонени опаковки, ги правят лош избор за начало на сутринта. 

5. Кафе

Ако и вие сте от хората, които започват деня си с чаша кафе, то веднага сменете този свой навик. Пиенето на кафе като първо нещо сутрин може да повиши нивата на кортизол, което ще повлияе отрицателно на хормоналния ви баланс, ще повиши кръвното ви налягане и ще причини много други проблеми. Експертите съветват вместо да пиете кафе веднага щом се събудите сутрин, опитайте да го пиете след закуска.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари