IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхотна фигура без упражнения!

16 май 2011 11 30

Как да превърнете обичайните си ежедневни задължения в страхотна тренировка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Автор: Камбер

info@tialoto.bg

Нямате време за спорт? Идва лятото, а посещенията във фитнеса си останаха на фаза „другия понеделник започвам"?

Ще ви подскажем няколко прости начина, с помощта на които да превърнете обичайните си ежедневни задължения в пълноценна тренировка, която ще ви помогне да свалите излишните сантиметри. Не си представяйте как тичате на място с кърпа на врата, докато чакате автобуса – нашите идеи са далеч по-практични.

Бъдете мобилни

И това не означава да сменяте непрекъснато превозни средства, ами просто да ходите. Но как да се уверите, че се движите достатъчно? Решението е простичко и се казва – крачкомер. Устройството, както се досещате, измерва крачките ви. То е изключително компактно, не по-голямо от малък ръчен часовник и се закача в областта на кръста за дрехата - била тя пола или панталон.

Първата стъпка е да си изясните колко крачки правите седмично в нормалния си режим на движение. Втората е да се опитате на всеки седем дни да увеличавате активността си с 10%. Просто трябва да ходите малко повече! Целта ви е да достигнете не по-малко от 10 000 крачки седмично. Начините това да стане са много. Например, вместо да отидете до хипермаркета с кола, отидете пеша.

Посвършете малко домакинска работа

Чистотата е здраве, а сега означава и по-малко излишни сантиметри. Ако си спретнете едно профилактично измиване на прозорците, ще изхабите поне толкова енергия колкото една тренировка. А защо същото щастливо събитие не се случи на огледалото или любимата ви ваза?

Измийте с любов кухненския под, пренаредете някои дребни мебели или пък внесете ред в стаята си. Идването на лятото е чудесен повод да се открият и изхвърлят ненужните вещи.

Повече движение у дома

Захвърлете дистанционното на една страна. Сложете го над телевизора, да речем. Така ще трябва да се превключвате ръчно всеки път като искате да сменяте програмата, но пък мислете за това като за тренировка. Друг вариант е тренировка + сериал. Нагласяте кардио уреда си пред телевизора и навъртате, докато Тузаря тузарее в четири поредни епизода или Саманта преоткрива някои тинейджърски радости, включващи сладолед и топло тяло. Ако имате деца защо не поиграете на криеница?

Завръщане към реалността

Провеждайте срещи на живо, а не в интернет. Постарайте се да използвате колкото се може по-малко имейла си или „Skype", за да уреждате делата си. Отидете на гости до приятел от училище, живеещ наблизо. И не викайте от едната стая на мъжа или майка си – отидете до тях и кажете каквото има да казвате с нормален тон – по-възпитано е, а практиката показва, че е и по-бързо.

Срещайте се с познатите си! Все ще намерите в дългия списък с „приятели" във Facebook някой, с който да имате общи активитети – да покарате ролери или да поиграете боулинг. Посетете родителите си. Почивните дни не са повод за излежаване, а повод за срещи!

Лято е - всички на улицата!

Има възможност да се разходите и по-време на работа. Опитайте се да отделите четвърт час за разходка по време на обедната почивка. Потърсете малко по-далечно заведение, в което да хапнете обяда си. Разходете се до вкъщи. На връщане от работа слезте една спирка по-рано и се приберете до дома си пеша. Разходете кучето - но без обичайните две бързи обиколки около блока.

Активната разходка с животинката скоро ще ви стане навик (а може вече да ви е навик) и в замяна скоро дънките, „в които не мога да вляза от две години" ще започнат да ви хлопат.

Не стойте на едно място!

Освен ако не работите като жива статуя на някоя витрина. На всеки половин час работа се движете– разтегнете се едно хубаво, отидете за кафе (отидете да направите кафе на някой друг). Вместо да пишете на колегата, работещ в съседната стая, раздвижете се до него и обсъдете горещия въпрос.

Паркирайте автомобила си по-далече от офиса. Ако сте шофьор, паркирайте възможно най-далеч от работното си място. Освен всичко останало там със сигурност има свободни места.

Автор - снимка

КоментариКоментари

elluty_be ( преди 12 години )
Много добра статия , мотивира ме да се движа още повече !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар