IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Как да спрем цигарите без да качим килограми

22 април 2016 11 20

Специалистът със съвети и нова книга

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това, как да спрем цигарите без да променяме теглото и фигурата си.

Лично аз никога не съм бил пушач, но много мои клиенти са бивши или настоящи такива. И обикновено тези, които искат да се разделят с този вреден навик, не го правят от страх, че ще напълнеят. Всъщност колкото и странно да звучи, голяма част от хората са ми споделяли, че са се захванали с цигарите именно за да отслабнат.

Но какво се получава? Започвате да пушите, никотинът в цигарите потиска апетита и при повече късмет, отслабвате с няколко килограма. Решавате, че целта е постигната и спирате тютюнопушенето. Щастлив край!... Или не съвсем, защото всичко си има своята цена. След като спрете цигарите, кръвната захар пада и апетитът ви рязко се покачва. Започвате да ядете повече, защото е непосилно да се борите едновременно с глада и нуждата от никотин. Отдавате се на любимите си храни – шоколад, торта, бисквити, чипс, като се заблуждавате, че апетитът ще отмине след няколко дни. Минават седмица, две, месец... И рано или късно си връщате старото тегло (ако изобщо сте отслабнали). Отчаяни и разочаровани, посягате обратно към цигарите и в крайна сметка, попадате в омагьосан кръг – отново пушите и имате проблеми с теглото.

Статистиката също потвърждава казаното по-горе – около 53% от пушачите напълняват след отказване на цигарите, като средно наддават с между 4 и 7 килограма в рамките на първата година. Така че ако мислите да започнете да пушите с цел отслабване, надявам се сте проумели колко глупава идея е това!

Но какво да правя, ако вече пуша?

В този случай искам да сте наясно с две неща:

1. Страхът, че ще напълнеете, не трябва да стои като бариера пред вас! По-добре е да качите 4-7 килограма, отколкото да продължавате да вкарвате химикали в тялото си с всяка цигара. Всъщност учените дори са го изчислили: Пушенето се равнява на 40-50 килограма наднормерно тегло. Тоест, дори да напълнеете с 30 килограма след като спрете цигарите, пак ще сте направили по-добър избор (разбира се, че няма да напълнеете с толкова, но сравнението е добро)

2. Напълно възможно е да се откажете от тютюнопушенето без това да се отрази на теглото ви в дългосрочен план.

Почувствахте ли се окуражени? Надявам се да, защото спирането на тютюнопушенето е едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си. И най-хубавото е, че ще усетите ползите от това мигновено.

- Тялото ви ще започне да функционира по-добре още на 20-тата минута след последната цигара.

- 12 часа по-късно, нивата на въглероден моноксид в кръвта ще паднат до нормалните си стойности.

- В рамките на 2-3 седмици, функцията на дробовете и кръвообращението ще се подобрят.

- След една година рискът от сърдечносъдови заболявания ще намалее наполовина.

Финансовата гледна точка също не е за пренебрегване – ще спестите много пари, които може да инвестирате в нещо смислено и градивно. А да не говорим, че ще изглеждате, миришете и ще се чувствате много по-добре.

Но за да се радвате на всичките тези ползи и да поддържате желаното тегло, трябва да изградите дългосрочна стратегия за спиране на цигарите. Да видим кои са стъпките към успеха.

1. Подгответе се за промяната

Като за начало определете датата, на която ще спрете цигарите. Нека денят да е в рамките на следващия един месец. Запомнете тази дата, ако трябва я оградете на календара или си сложете напомняне, защото това ще е специален ден за вас – първият от вашия нов живот без цигари. Когато моментът наближи, изхвърлете всички кутии цигари и пепелници от дома, колата и работното място.

Помислете кои са причините, поради които искате да се откажете. Напишете ги на малко хартиено листче и го сложете на видно място – на огледалото в банята, върху вратата на хладилника, в колата и т. н. Така непрекъснато ще си напомняте защо не трябва да се отказвате. Кажете на семейството и приятелите си за новата цел и ги помолете да ви окажат морална подкрепа – това е изключително важно.

2. Променете начина на хранене

Фокусът трябва да е върху здравословната, богата на нутриенти храна. Истинската храна е засищаща и питателна, което ще помогне в борбата с неистовия апетит. Включвайте малки количества „добри“ мазнини на всяко ядене. Храни като ядки, семена, авокадо, зехтин, забавят изпразването на стомаха и така ще се чувствате сит за по-дълго.

За да компенсирате спада в кръвната захар, консумирайте повече плодове именно през първите няколко дни. Добър избор са цитрусовите плодове, защото киселинността им ще помогне за изхвърлянето на никотина от организма. Напълно нормално е в началото да изпитвате абстинентни симптоми, тъй като тялото ви все още е физически зависимо към никотин. Симптомите ще са най-силни през първите 2-3 дни и постепенно ще започнат да затихват с всеки изминал ден.

3. Започнете тренировъчна програма

Силовите тренировки ще ускорят метаболизма – така ще ограничите наддаването на тегло до минимум. Не забравяйте, че метаболизмът се забързва не само по време на тренировката, а до 24 часа след края ѝ. Ако рязко ви се допуши, веднага се раздвижете – отидете на тренировка в залата или просто се разходете в парка.

Тренировките ще осигурят и още един сладък бонус. Никотинът предизвиква отделянето на допамин в мозъка – невротрансмитер, който създава чувството на щастие и удовлетвореност. Силовите тренировки и физическата активност също водят до отделяне на този невротрансмитер, но по начин, по който ви позволява да се насладите на положителния ефект от допамина, без да заплащате със здравето си!

Накрая не забравяйте, че отказването на цигарите е дългосрочен ангажимент. Най-важната стъпка, за да постигнете успех е да поддържате позитивна нагласа и да не забравяте защо го правите. Дори и да се издъните, не се отчайвайте – установете причината, поучете се от грешката и продължете напред. Не се отказвайте от качествената храна и спорта и рано или късно тялото ви ще се отблагодари със здравословно тегло, жизнена енергия и добро настроение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари