Имайки предвид, че водата е в основата на организма – около 70 – 75% от него, дехидратацията е сериозен проблем. Затова е важно да знаем кои храни и напитки могат да доведат до обезводняване.

1. Енергийните напитки

Много от редовните посетители на фитнеса консумират енергийни напитки, с цел да подобрят активността си, докато същевременно се поддържат хидратирани. Консумацията на тези напитки обаче има обратен ефект.

Енергийните напитки имат високо съдържание на захар, което стимулира загубата на вода.

2. Хранителен режим с високо съдържание на протеини

Преминаването към такъв режим на хранене е другата често срещана причина за обезводняване. За да се избегне това, трябва да има адекватно съотношение между протеини и въглехидрати.

Напитките с висока концентрация на протеини трябва да се избягват напълно.

3. Лимонов сок

Лимоновият сок има ценни ползи за здравето, но ако прекаляваме с консумацията му ежедневно, той може да окаже диуретичен ефект. Това означава често уриниране, чийто краен резултат е дехидратация на организма.

Още по темата

4. Кафе

Кафето е другата напитка, която води до обезводняване. Когато прекалим с него, това стимулира загубата на течност от организма и се стига до тежка дехидратация, последвана от главоболие и други симптоми.

5. Солените храни

Високото съдържание на натрий може да наруши баланса на течности и да доведе до обезводняване. Причината е, че солта има хигроскопични свойства – абсорбира водата в организма и може да доведе до задържане на течности и подуване.