Ключово условие да си доставим всички ползи, които консумираната храна носи, е да успеем да усвоим пълноценно полезните вещества в нея. За съжаление, редица временни или хронични проблеми с храносмилането може да затруднят този процес.

Страдащите от хроничен запек, подуване на корема или непоносимост към определени съставки на храната са принудени да подбират хранителния си режим спрямо здравословното си състояние. За тях е особено важно да познават храните, които се разграждат бързо и лесно и организмът оползотворява почти изцяло съставките им. Хранителен режим, ориентиран около подобни продукти, би бил от полза и за всеки, който търси начини да си спестява дискомфорта в стомаха след хранене.

Този дискомфорт, както и съпътстващите храносмилателни проблеми, се асоциират основно с приема на прекалено мазни храни или такива с много високо съдържание на фибри. И в двата случая храната престоява по-дълго време от обикновено по протежението на стомашно-чревния тракт, т. е. организмът я усвоява много бавно.

На обратния полюс са храни с по-прост състав, чието разграждане започва лесно още под действие на слюнката в устната кухина. Докато достигнат тънките черва, те са вече във вид на смес от много лесноусвоими хранителни вещества, които бързо преминават в кръвния ток. Такива храни не водят до никакъв стомашно-чревен дискомфорт, защото на практика почти никаква част от тях не се задържа достатъчно дълго в червата, за да го провокира.

Ориз

Оризът съдържа предимно прости въглехидрати, които ензимите на слюнката и стомашният сок много бързо разграждат. Все пак, различните типове ориз се разграждат и усвояват с различна скорост. Най-лесноусвоим е белият ориз, при който всички обвивки, които затрудняват разграждането, са премахнати. Интересен факт е, че съставките на всички типове ориз се усвояват най-бързо, когато той е топъл. След като изстине скорбялата – основният въглехидрат в ориза – променя химичната си форма и става по-устойчива на храносмилателните ензими.

Кои са другите храни, които се усвояват бързо от организма, четете на Puls.bg