Грипната епидемия се разраства, като предупрежденията са, че през тази седмица тя ще достигне своя пик. На този фон започваме да се питаме каква е причината за слабия имунитет на децата ни и как можем в домашни условия да подсилим имунната им система?

В студиото на „България сутрин“ отговорите дадоха експертът по хранене Яна Данаилова и завеждащият Детското отделение към СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ доц. д-р Атанас Мангъров.

„Имунитетът се дели на два вида – единият е вроденият, а другият – придобитият. При вторият – когато тялото успее да се справи с един вид бактерия, то вече може да пребори и следващата“, обясни Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Като инструментът за това, посочи тя, е прясната храна – зеленчуците, плодовете.

Традиционно, експертът по хранене представи рецепта за детска закуска. С помощта на блендер, Данаилова приготви заместител на редовния сандвич с колбас, като използва семена, зеленолисни и малко джинджифил.

Проф. д-р Мангъров обясни, че храната при децата по време на грип е важна, но от по-голямо значение е то да си стои вкъщи в този период!

„Да изведеш на разходка едно дете с температура навън е все едно сега аз да отида да направя един крос в парка“, даде пример гостът на телевизията.

Той подчерта, че подходящият момент за излизане навън е чак когато високата температура изчезне напълно.

Междувременно стана ясно, че от днес грипна епидемия е обявена в още две области – Русе и Кюстендил. Очаква се там да бъдат преустановени и учебните занятия.