IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Час във ваната има ефекта на 30-минутна разходка

27 март 2018 12 10

От време на време може да помързелувате

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако ви кажем, че лежането във ваната, докато слушате любимата си музика, има същия ефект, както и кардио тренировките, бихте ли повярвали?

Вероятно повечето хора смятат, че най-добрият начин да влязат във форма са интензивните тренировки, но това не е съвсем вярно.

Вярвате или не, някои неща в живота звучат твърде добре, но всъщност са истина. И това е едно от тях. Данните са на изследователи от университета в Лоубороу, Великобритания.

В самото проучване участие взимат 14 мъже. Те са подложени на два различни теста – колоездене в продължение на един час и същото време, прекарано във вана, с температура от 40 градуса по Целзий. Целта е температурата на тялото да бъде една и съща.

Вероятно няма да се изненадате, че при колоезденето се изгарят повече калории. Изненадващото в случая е, че за един час във ваната се стопяват 130 калории – само докато си седите и релаксирате.

Това количество калории се изгаря по време на 30-минутна разходка.

Ползите включват още противовъзпалителен ефект, след като нагряването на тялото спре, и подобряване на метаболизма, което понижава риска от развитие на високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари