Проучванията показват, че готвенето на всякакъв тип месо на скара, барбекю и грил, т. е. директно върху огъня или реотаните, води до образуване на съединения, опасни за здравето. Според повечето данни дългосрочният ефект от редовната консумация на такъв тип печени меса може да доведе до развитие на сърдечносъдови заболявания и най-вече хипертония (високо кръвно налягане).

Хипертонията е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт – две от основните причини за смъртност в световен мащаб. Това е причина в научните среди отношението към приятни занимания като приготвянето на барбекю коренно да се променя през последните години. На печените на жар и скара меса вече не се гледа като на гастрономическо удоволствие за небцето, а като на „тих убиец“. Това е поредно доказателство за важността на здравословното хранене и за зависимостта между вредните храни и здравословните проблеми.

Червеното свинско и телешко, крехкото пилешко месо и рибата са сред най-пълноценните и препоръчвани източници на протеини. Те са част от всеки здравословен хранителен режим, включително когато се цели отслабване. От много голямо значение обаче е начинът, по който се готвят тези продукти. Директното им излагане на пламък или реотан провокира химични промени в състава на месото и формиране на опасни за здравето съединения.

Повече по темата четете на Puls.bg