В условията на засилващ се интерес към здравословното хранене и редуциране приема на калории киноата заслужено печели все повече слава. Като добавка към салати или дори като основно ястие, тя вече е по-предпочитана от ориза в различните му разновидности, включително кафявия.

Задълбочените проучвания на състава на киноата показват, че тези тенденции не са случайни, а тя наистина има своите предимства пред оризовите култури.

По-малко калории

Дори кафявият и черният ориз, които се сочат за най-бедни на калории сред оризовите култури, съдържат повече от тях в сравнение със същото количество киноа.

По-високо съдържание на белтъчини и мазнини и по-малко въглехидрати

Съдържанието на трите основни типа хранителни вещества в киноата е много по-полезно, отколкото във видовете ориз. Тя съдържа около 2 пъти повече протеини, малко повече мазнини и около 20% по-малко въглехидрати от ориза. Киноата е сред много малкото растителни култури, които съдържат цялата комбинация от незаменими аминокиселини – нещо, което важи предимно за животинските храни.

Освен това съотношението между количеството протеини и въглехидрати при киноата е много благоприятно. Това я прави отличен източник на енергия за диабетици и други хора, които искат да намалят приема на въглехидрати, без нужда от гладуване. Киноата има нисък гликемичен индекс и не води до резки повишавания на кръвната захар.

Осигурява продължителна ситост

Киноата има и по-високо съдържание на фибри от ориза. Това ѝ позволява да държи по-продължителна ситост след консумация. В условията на ниска калоричност този ефект я прави по-полезна от всички оризови култури.

Повече по темата четете на Puls.bg