Колкото и предпочитана и обичана напитка да е кафето, малко са хората, които го консумират чисто, или черно. По-плътният вкус на кафето със сметана е твърде изкусителен, но, оказва се – опасен поради някои рискове за здравето, които носи. Те идват от съдържанието на някои вещества в сметаната за кафе, независимо дали течна или суха. Почти всеки различен вид от нея съдържа добавки, нито една от които не би могла да се окачестви като полезна за здравето.

Най-интересната особеност на повечето типове сметана за кафе е, че в тях почти не се открива истинска сметана, въпреки подвеждащия външен вид. Изследвания на състава им показва, че приятно гъстата консистенция се дължи най-вече на високото съдържание на една специфична съставка в тях – карагенан. Той е известен и като добавката с код Е407 от етикета на различни хранителни продукти.

Известен е и с това, че при редовна консумация провокира различни храносмилателни проблеми и възпалителни процеси по лигавицата на чревния тракт.

Дългият срок на годност на сметанките за кафе е доказателство за присъствието в състава им и на определени консерванти. Дори в малки количества, при редовна консумация те носят негативни последствия за здравето.

Повече по темата четете на Puls.bg