Електронните цигари съвсем не са толкова безопасни, колкото се опитаха да ги представят в началото. Особено опасни тези артикули са за белите дробове, тъй като течностите им обезсилват почистващата им система и могат да причинят хронични заболявания, съобщи в. "Индипендънт".

Изданието се позовава на британски учени, според които най-страшни за здравето на човек са изпаренията.

Изследванията обикновено се правят с незагряти мостри заради изисквания за безопасност. Никотиновите течности за електронните цигари намаляват способността на имунната система да почистват белите дробове и да предотвратява натрупване на вредни химикали, твърдят специалистите от университета в Бирмингам.

Авторите изтъкват, че електронните цигари все пак са по-малко вредни от традиционните, особено що се отнася до канцерогенния им ефект.

Те обаче подчертават, че претенциите на производителите за безопасност може да са преувеличени, както и че не е известен дългосрочният им ефект.Изследването е направено с лабораторни тестове върху човешки клетки от здрави доброволци.

Британските учени са се съсредоточили върху въздействието на парите върху алвеолните макрофаги - бели кръвни клетки, които "патрулират" в алвеолите на белия дроб и поглъщат и разграждат прах, бактерии и други опасни частици.

След 24-часово излагане на различни видове течности за електронни цигари, учените установиха най-силен ефект от течностите, които първо са вапоризирани, а след това кондензирани - както те биха се натрупали в белия дроб. Броят на функциониращите макрофаги значително намалял след излагане на изпарените течности, като ефектът бил наблюдаван в продукти със и без никотин.