IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече сън през уикендите удължава живота

5 септември 2018 12 30

Това сочи ново проучване

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Чувствате ли се недоспали през седмицата? Ако всяка сутрин се заричате, че ще си легнете по-рано, не се притеснявайте. Допълнителният сън през уикендите компенсира загубата и удължава живота. Това показват данни от ново изследване, публикувано в Journal of Sleep Research.

Прието е, че минимум 8 часа сън на денонощие е оптималното време, за да се чувствате добре на другия ден и да живеете по-здравословно. Но натовареният график на работното място, грижата за децата и близките, стресът, променят нормалния режим на човек.

Проучването обхваща близо 44 000 души, като се набляга върху това какви условия за заспиване имат те и какво е качеството на съня им. Показателите на хората са взети в началото и 13 години по-късно, за да се установи има ли някаква разлика.

При участниците, които през уикендите са спали по 5 часа на денонощие или по-малко, има повече смъртни случаи в сравнение с тези, чиято продължителност на съня обикновено е била 7 часа.

Лишаването от сън при възрастните може да засегне както психическото здраве, така и да доведе до фатален изход. Данните за смъртни случаи при хората, които не си доспиват през седмицата, но през уикенда си наваксват и тези, които спят достатъчно от понеделник до петък – поне 8 часа, са почти едни и същи.

Тялото ни разполага с биологичен часовник, който определя кога то се нуждае от сън или не. Мозъкът е органът, който контролира така наречения циркаден ритъм. Също така голямо значение има светлината. Човек се унася по-трудно, когато навън е светло. Затова много лекари съветват преди лягане да създадем подходящи условия, с които да предразположим тялото към унасяне – тишина, спокойствие, пускане на щорите, изключване на електрическото осветление, електронните устройства и други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари