IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нервен срив – кои сигнали да не пренебрегвате?

12 октомври 2018 10 20

Тялото ви алармира за проблем

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Нервният срив се среща все по-често при хората между 35 и 45-годишна възраст. През този времеви период тревогите за различни неща от живота – работа и кариера, създаване на семейство, финансова стабилност, деца и тяхното отглеждане, закупуване на собствено жилище или имот... Когато стресът и напрежението се увеличат, човек може да стигне до това състояние и то да доведе до депресия, както и до сериозни психични проблеми.

При нервен срив или бърнаут, тялото ни изпраща сигнали, с които иска да „алармира“, че нещо не е наред. Ето най-сериозните от тях:

1. Неравномерен пулс

Няколко промени с физиката на човек показват, че той е изпаднал в нервен срив. Един от най-сериозните е неравномерният ритъм на сърцето. Когато сте под силно напрежение или се карате с някого, може да усетите, че сърцето ви сякаш ще изскочи. То започва да бие по-учестено и неравномерно, а вие усещате, че дишате трудно и не успявате да се успокоите.

2. Силно главоболие

Друг признак, че стресът ви е дошъл в повече. Нервният срив причинява силна болка в слепоочието – сякаш някой ви притиска. Хората изпитват тежест в раменете, врата и нямат енергия, което засилва главоболието.

3. Некачествен сън

Хората, преживели нервен срив или силна стресова ситуация, не могат да спят добре. Едни въобще не могат да заспят, други бързо затварят очи, но имат много неспокоен сън, често се будят посред нощ и будуват дълго. Някои се унасят едва на сутринта или спят до обяд.
Безсънието може да наруши много процеси в тялото и да доведе до депресия, умора, главоболие и проблеми с психиката.

4. Раздразнен стомах

Стресът, нервността и тревогите, които изпитва тялото, се отразяват негативно и на стомаха. Може да се появи хронична болка и дразнене от всичко, което човек яде. Причината е, че храносмилателната ни система е свързана пряко с психичното ни здраве. Когато някой е претърпял нервен срив поради една или друга причина, може да изпадне в състояние, при което да се храни, но да повръща всичко. Това до някаква степен се дължи и на работата на мозъка, който е „претоварен“ от негативните емоции. Може да се появи така наречения синдром на раздразненото дебело черво.

5. Липса на концентрация

Неспособността да мислим и да се концентрираме върху ежедневните ни дейности, е друг признак за нервен срив. Мозъкът се опитва да „смели“ прекалено много информация. Опитва да се концентрира, но нервите го карат да прави обратното. Именно в стресови ситуации, възможността за запомняне намалява. Ето защо много хора, които са имали нервни изблици и кризи, не помнят голяма част от нещата, които са се случили.

6. Тревожност

Най-често силната тревожност се появява вследствие на силен и интензивен стрес. Тя едва ли не „парализира“ човек и той не знае какво да направи по-напред. В някои случаи се появява паник атака, ако човек не успее да се справи с урагана от негативни емоции, който го връхлита. Различни фобии също се свързват с безпокойството.

Нервният срив може да предизвика сериозни психични проблеми, но не във всеки случай. Преди да потърсите специализирана помощ и опитате с успокоителни, пробвайте да се справите сами като „изхвърлите“ стреса от тялото. Пийте билки, яжте повече плодове и зеленчуци, ходете на йога или други занимания, които ще ви помогнат да релаксирате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари