IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Див чесън – кои са полезните му съставки?

22 May 2019 11:40

Разнообразете салатите с него

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Май е най-подходящото време за консумация на див чесън. Билката, наричана още леворда или сибирски лук, се предлага по пазарите през този месец. Макар да е непозната все още за много хора у нас, тя е чудесна добавка за салатите.

Растението се яде на момента, защото съдържа много полезни вещества, които се губят, ако бъде изсушено и използвано по-късно.

Дивият чесън е богат на витамините С и Е, желязо и алицин. Освен това в него има серни съединения, магнезий, желязо и манган. Те са известни със своето антибактериално действие. Тяхното количество е доста по-голямо в сравнение с това в обикновения чесън.

Доказано е, че в 1 кг листа от див чесън има близо 1500 мг магнезий, което го прави предпочитана добавка от хора, които са на диета и спортуват активно.

Растението съдържа и редица мастни киселини като линолова, палмитинова, олеинова, палмитолетинова, стеаринова, алфа-линоленова, миристинова. Те са изключително полезни за организма, защото пречистват от токсини и подпомагат множество процеси, сред които този на топене на мазнини в тялото.

Левордата може да се комбинира с други зеленчуци, също така и със зърнени храни. От нея се правят различни сосове със сметана. Освен това билката се използва и за направата на песто.

Как да се прави песто от див чесън?

Източник: IStockphoto

Необходими продукти:

– пресни листа от растението
– захар
– зехтин
– морска сол

Начин на приготвяне:

Обърквате добре 2-3 супени лъжици зехтин със 2 чаени лъжици захар и сол на вкус. Измивате добре листата, накъсвате ги на по-малки парчета и ги добавяте към тях. Намачквате всичко с пасатор до добиване на желаната консистенция.

Накрая поставяте сместа в подходящ буркан и допълвате със зехтин. Съхранявайте пестото в хладилник, за да бъде свежо за по-дълго време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

Коментари