IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 тайни за горене на повече калории

5 август 2019 14 40

Ето как да помогнете на метаболитната система

IStockphoto

IStockphoto

Всеки знае, че за да изгори повече калории и да влезе във форма, са нужни много усилия. Не може само с хранителни добавки да елиминирате мазнините, които сте трупали с години. Нужни са специален хранителен режим и много движение.

Подлагането на организма на диета е една от първите стъпки, която да предприемете. Още през първите няколко седмици ще усетите ефекта ѝ, но след това може да попаднете в така нареченото „плато“ и да не успеете да стопите повече калории.

Според Хейли Помрой – сертифициран диетолог и уелнес треньор, има някои фактори, които могат да спрат свалянето на килограми, както и да насърчат метаболизма ви. Специалистът, работил със звезди като Дженифър Лопес и Рийз Уидърспун, описва своите наблюдения в книгата „Революция на метаболизма“. Ето 6 от тайните ѝ за превръщане на тялото в „машина“ за горене на калории.

1. Забравете за конкретни килограми, които да достигнете

Хубаво е да имате отправна точка, от която да започнете. В началото се премерете, за да знаете колко тежите, но след това не се вманиачавайте прекалено по конкретно тегло, което трябва да постигнете. Ако не се мерите толкова често ще постигнете по-добри резултати, обяснява пред Life strong" диетологът.

2. Яжте повече, а не по-малко

Ако имате X на брой калории и искате да отслабнете, първосигналната реакция е да намалите количеството на храната, която приемате. Това не е най-правилният ход, защото може да си причините хормонален дисбаланс. Когато се ограничавате или гладувате, тялото започва да гори повече калории и складира голямо количество мазнини.

Фастинг – помага ли за отслабване?

Няма препоръка за конкретно количество, което да погълнете. То зависи от килограмите на човек и неговото здравословно състояние, обяснява Помрой. И съветва хората да ядат по-често (до 4-5 хранения на ден), но в чинията да има по-малко храна. Така ще залъжете глада и същевременно ще имате енергия.

Източник: IStockphoto

3. Не всички калории са вредни

Не се отслабва, ако ядете по-малко храна, а като почнете да преценявате коя е полезна за здравето ви и коя не. Някои режими ще ви лишат от важни вещества, от които се нуждаете всеки ден.

Придържайте се към това през лятото да ядете по-малко готвени храни. Наблегнете на меса (протеини), както и свежи салати, като не пропускайте сложните въглехидрати, които са полезни, ако са в умерени количества. Така ще насърчите метаболитните процеси в тялото и то ще „изгаря“ повече калории.

4. Не пропускайте закуската

Изяждането на 1-2 хапки на крак или пропускането на закуската е лош навик, който пречи на процеса на отслабването. Не си мислете, че така ще си спестите известно количество калории. Напротив, може да си наваксате на обяд или вечеря, защото ще огладнеете по-бързо.

Преди диета: Подгответе хормоните си за отслабването

„В отговор на пропускането на закуската надбъбречните жлези произвеждат повече хормони, които „казват“ на тялото да започне да трупа мазнини, за да има енергия“, обяснява още диетологът. Тя съветва да закусите до 30 минути след ставане, за да може да изгорите достатъчно калории. Яйца – варени или бъркани, бекон или зеленчуци, са най-подходящи.

5. Направете си план за храненията

Ако нямате ясна идея какво и колко пъти ще ядете до края на деня, то вие създавате предпоставка за задържане или покачване на теглото. Помрой изтъква, че трябва да имате поне 5 хранения на ден, като разпределяте така храната, че да имате достатъчно енергия до вечерта. Така например може да закусите в 7, след това да хапнете нещо леко в 10, след което да обядвате в 13. Следва следобедна закуска в 16 и вечеря най-късно до 19.

6. Повече протеини

Изчисляването на количеството на мазнините, въглехидратите, протеините и захарите ще ви помогне в борбата с излишните калории. Протеините са много важни, защото те създават чувството за ситост и подпомагат метаболизма. Според данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), човек трябва да приема около 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло.

Яйца, пуешко, пилешко без кожа, риба тон, сьомга, са най-добрите източници на протеини. Комбинирайте ги с пресни зеленчуци, които съдържат алкализиращи съединения, които също са полезни при отслабване.

4 напитки за детокс и отслабване

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари