IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои мазнини причиняват алцхаймер?

25 октомври 2019 10 50

Ново проучване установи връзка между трансмастните киселини и болестта

Снимка: iStock

Трансмастните киселини са ненаситени мастни киселини, които се съдържат естествено в много малко месни и млечни продукти. Но количеството им драстично се увеличава в обработените храни, които са получени от процес, при който се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Например както е при маргарина и тестените сладкиши.

В индустрията тези мазнини се предпочитат, тъй като са евтини за произвеждане, траят дълго и придават на храната перфектен вкус и форма. Трансмазнините се съдържат и в много пържени храни като чипсове и снаксове, както и в мазнината на много ресторанти. Освен това може да ги намерите в сметана за кафе, торти, замразени пици, бисквити и още много други.

здраве

Тези мазнини отдавна са свързвани с причиняването на много здравословни проблеми като висок холестерол и сърдечни заболявания. Ново проучване обаче добавя и още нещо към тях – алцхаймер и други форми на деменция.

Учени от три университета в Япония изследват близо 1700 възрастни японци в продължение на 10 години. Нито един от „обектите“ не е страдал от алцхаймер или друга форма на деменция. Изследователите са проследили хранителните режими на хората, след което са изследвали кръвта им.

здраве

Резултатите показали, че хората, които имат в кръвта си трансмастни киселини са по-склонни да развият деменция. Процентът при тях бил между 52 и 75% в сравнение с другите участници, в чийто организъм не се съдържат такъв тип ненаситени мазнини.

Кето диетата подобрява паметта

Освен това, учените доказали, че най-големият източник на трансмастни киселини са захарните изделия. След тях се нареждат маргаринът, бонбони, кроасани и сладолед. „Изследването е много важно, тъй като показва чрез научни факти, че приемът на трансмастни киселини може да доведе до заболяване от алцхаймер“, казва неврологът д-р Ричард Айзъксън.

здраве

През 2015 година САЩ забранява употребата на такъв вид мазнини. На компаниите в хранителната индустрия им беше даден срок от три години, за да ги премахнат от процеса си. Това обаче не означава, че напълно са изчезнали от ежедневието на американците. Според експерти, ако в един чипс се съдържат около 0.5 г трансмазнини, то производителят пише, че вътре има точно 0 г.

5 ползи от консумацията на цвекло

Учените, провели изследването, се надяват то да помогне на държави, в които трансмастните киселини не са забранени, да пристъпят към това действие.

здраве

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари