Хората, които са на кето диета, имат по-добра когнитивна функция на мозъка и по-силна памет. Това показва изследване на учени от университета в Кентъки. Те установяват, че този вид хранителен режим за понижаване на тегло намалява риска от невродегенеративни заболявания, които се появяват при по-възрастните хора.
Кетогенната диета е нисковъглехидратна. При нея се приемат белтъчини и мазнини в големи количества. Според резултатите, приемът на по-мазни храни оказва положително влияние върху кръвоснабдяването на мозъка и хематоенцефалната бариера. Тя предпазва централната нервна система от микроорганизми, токсини и съставки на имунната система.
Заключенията на екипа са направени след експерименти с мишки, пише MedicalXpress. Проследени са две групи от по 9 гризачи на 12-14-седмична възраст. Едните приемали обикновена храна, другите били на кето диетата. След 16 седмици мишките, които били на нисковъглехидратна храна, са с по-добър баланс на чревната микрофлора в сравнение с останалите. При тях се отчита повишаване на мозъчния кръвооток, понижаване на кръвната захар и нивото на специфични пептиди в нервните тъкани, водещи до алцхаймер.
Кетогенната диета е полезна за активните хора, защото ги зарежда с голямо количество енергия. В началото тялото изпитва умора, защото въглехидратите му липсват и се опитва да ги замести с глюкоза. След няколко дни привиква с режима. Може да се появят още неприятни симптоми като гадене, повръщане и лош дъх.
Кои храни да консумирате?
- месо, филета, шунки;
- повече белтъци, отколкото жълтъци;
- пълномаслени сирена;
- бели риби и рибни филета;
- морски дарове;
- млечни продукти (обезмаслени);
- масло, топени сирена, майонеза;
- ядки (до 50 г дневно);
- много зеленчуци.