IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В едно легло с котката – полезно ли е?

20 ноември 2019 08 30

Проучване показва, че влияе положително на сърцето

Istockphoto

Ако вкъщи имате котка, то със сигурност ще потвърдите, че е почти невъзможно да я държите далеч от леглото или дивана. Тези пухкави домашни любимци са толкова гальовни, че рядко може да си лежите на спалнята, без те да се покачат при вас.

Според проучване на екип от Университета в Минесота, цитирано от „PureWow“, допускането на котката до леглото, може да е полезно за вашето здраве.

Много хора твърдят, че котките могат да лекуват и винаги лягат на онази част от тялото на човек, която го боли. Данните показват, че спането на едно място с котката може да предотврати или намали риска от някои сърдечни проблеми за в бъдеще.

галене на котка IStock

IStockphoto

Екип на Института по сърдечно здраве към университета проследява здравословното състояние на 4435 американци (между 30 и 75 години) в продължение на 10 години. 2435 от тях са имали котка в момента на проучването или са доказали, че отглеждали такава в миналото. Останалата част никога не са притежавали такъв домашен любимец.

Изследването доказва, че собствениците на котки са с 30% по-нисък риск от смърт от сърдечен удар в сравнение със хора, които нямат или в момента не притежават котка.

„Психологическият стрес и повишената тревожност са свързани със сърдечни проблеми“, коментира Аднан Куреши, който е един от авторите на проучването. По думите му, притежаването на котка може да понижи стреса и напрежението в тялото, което води до по-здраво сърце като цяло.

Бонус!

Отглеждането на котка вкъщи има и други ползи:

– подобрява качеството на съня;

– намалява риска от алергии;

– помага при самота;

– прави човек по-отговорен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Shogo ( преди 4 години )
Глупости на търкалета.Като почне котката да ви буди по 100 пъти на нощ за щяло и нещяло, ще видите колко ще ви се подобри сънят.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар