IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справим със загубата на домашен любимец?

12 октомври 2019 12 00

Не се срамувайте от емоциите си

Снимка: iStock

Домашният любимец никога не е само това. Той се превръща в част от семейството и заема важно място в живота ни. Животните преминават заедно с нас през всякакви трудности, с които ежедневието ни среща и са винаги там, когато имаме нужда от тях.

Затова и болката е огромна, когато дойде време да се сбогуваме с тях. Някои психолози дори твърдят, че емоциите са подобни на тези, които изпитваме при загуба на близък човек. Преминаваме през същите фази – отричане, гняв, вина, депресия и най-накрая приемане. Особено трудно е за хората, които израстват с домашен любимец.

домашен

Затова експертите съветват да не се срамувате да покажете емоциите си. Дори да срещнете негативна реакция, това не трябва да ви притеснява. „Някои хора може да не разберат чувствата, които имате към домашния си любимец. Това обаче не трябва да ви кара да се чувствате виновни или пък да се срамувате от страданието си“, казват експертите.

Психологът Перпетуа Нео споделя пред Insider, че загубата на любимо животно може да причини огромна болка, защото връзката с него е много чиста и искрена. „Всички животни имат толкова любов за даване и не очакват нищо в замяна. Хората лесно могат да се заблудят с намеренията си, но това няма как да се случи при домашния любимец.“

домашен

Другата огромна причина, поради която толкова много страдаме за пухкавия си приятел, е, защото той преминава през ежедневието с нас. Дори котките, които може да изглеждат, че през повечето време не ви обръщат внимание, лесно могат да разпознаят кога сте тъжни. Проучване, направено в Университета в Оукланд през 2015 г., показва, че котките усещат настроенията ни.

„Понякога най-добрият лек за човек, който е тъжен, е самото присъствие на другия. Това показва, че той е тук и е готов да остане. Домашният любимец не може да говори или да ви съди, но ясно ви показва, че е плътно до вас дори и в най-трудните моменти“, казва Нео.

домашен

Освен котките, кучетата са другият най-предпочитан домашен любимец. Те са изключително лоялни и лесно прощават всяка ваша грешка. Успяват да усетят кога сте тъжни или кога имате време за игра. Проучване, направено през 2018 г., показва, че кучетата усещат настроението на човек само по различния тон на гласа му. А друго изследване пък твърди, че връзката между хората и кучетата е толкова силна, защото те могат да си комуникират само с жестове.

И колкото и да ни се иска да не се привързваме, ние все пак обикваме домашния си любимец. Знаем, че все някога ще трябва да се разделим с него, но никога не сме готови за този момент. Също така, смъртта на домашен любимец ни напомня, че не сме вечни и ни кара да се замислим за близките и приятелите си.

домашен

Според Нео, най-голямата грешка, която хората правят в моменти на загуба, е да се държат студено. „Казваме си, че трябва да се отърсим и да го забравим. Твърдим, че всичко е наред, че всичко ще се оправи и той е на по-добро място“.

Психологът обаче казва, че смъртта не се отразява на човека, който вече го няма, а на тези, които са го загубили. „Като общество трябва да преминем през определен процес, да говорим за смъртта, независимо дали става дума за близък, приятел или домашен любимец“, съветва Нео.

домашен

Най-важното, според психолога, е да си дадете време за страдание. Позволете си дори да поплачете малко, независимо дали сте в офиса, или вкъщи. Не се срамувайте от емоциите си, защото криенето им ще ви се отрази много по-сериозно. „Болката ще се върне два пъти по-силно“. Нео съветва да простите на себе си, ако не сте прекарвали достатъчно време с домашния си любимец.

„Най-важното е да знаете, че сте направили всичко по силите си. Спомнете си за хубавите моменти, които сте имали заедно. Няма да ви е лесно, но това е най-добрият начин да почетете домашния си любимец по начина, по който го заслужава“, завършва Нео пред Insider.

Хотелска верига предлага работа за куче

Подходящо куче според начина ви на живот

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Златко ( преди 9 месеца )
Много, много, страшно много боли и ми липсва, ужасно много ми липсва моето куче ! И аз макар и мъж плача , направо рева като дете и не минава.....и да, благодарен съм му за тези 10 години заедно ....те са безценни !Бягай на воля Джими, бягай на воля ПРИЯТЕЛЮ .......
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Красимира Станчева ( преди 2 години )
Да, всичко това е вярно, но много боли, плача... говоря.... и Продължава да боли ... ужасно много ми липсва.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар