IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имате куче за пръв път? Подгответе се!

25 август 2019 11 00

Погрижете за основните неща веднага

Снимка: Pixabay

Най-накрая сте се сдобили с чакания четириног лаещ домашен любимец. Гледането на куче обаче не е никак лесно и то изисква грижи като малко човече. Затова трябва да имате ясен план за действие и необходимите неща за него.

Отидете на пазар

Преди да доведете мъничето в дома си, му подсигурете храна, играчки, нашийник, козметика и разбира се легълце. Хубаво е да не пазарувате на око, а да сте се консултирали със специалист преди това, кое е най-подходящо за размера и породата куче, което сте си взели.

Посещение при ветеринаря

Всяка порода и възраст има специфични нужди. С взимането на мъничето трябва вече да сте запазили час при ветеринар, за да може да ви консултира как да се грижите за здравето му по най-добрия начин и с какво да го предпазвате от насекоми, тении и т.н. Ваксините също са нещо, което не трябва да пренебрегвате.

Изолирайте къщата

Не само, че малкото кученце гризе, цапа и драска всичко, но самото то може да пострада, ако не сте обезопасили дома си. Както казахме, представете си, че имате малко дете и то е любопитно и щъка навсякъде.

Говорете и с други „родители“

В голяма помощ ще са ви хора, които имат богат опит с кучета и още повече такива, които гледат същата порода като вашето. Огледайте се, със сигурност в квартала или парка наблизо ще намерите „съмишленици“ и не се колебайте да ги питате за съвет и насоки. Бонусът е, че това ще ви сближи и ще си имате компания при разходките ба вашето куче.

Поставете някои правила

Колкото и сладко и невинно да е вашето лаещо „бебче“ още от влизането в дома ви, трябва да започнете да го възпитавате. То трябва да знае, че вие сте шефът и да се съобразява с вас. Освен това от самото начало трябва да започнете да го учите къде е домашната му тоалетна (особено ако няма ваксина и не може да го извеждате). При затруднения, винаги може да се консултирате с други собственици на кучета, с ветеринар или дори, когато вече то е на възраст, да го пратите на кучешко обучение.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари