IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приемате витамини и антиоксиданти с кафето?

30 ноември 2019 09 00

Добавете мака или джинджифил към напитката

Istockphoto

Случвало ли ви се е да забравите да пиете хапчето сутрин, но да не пропуснете кафето? Повечето от нас не могат без своята дневна доза кофеин, а пренебрегват приема на някои витамини, от които тялото им се нуждае.

В последно време кето диетата е сред най-популярните. При нея кафето може да се пие с чаена лъжичка кокосово масло. Подобно на този пример, има още няколко добавки, с които може да промените вкуса на топлата напитка и така да си набавите ценните вещества, които пречистват тялото от токсини и се борят с възпалението.

Ето кои комбинации да използвате:

Кафе и канела за по-здраво сърце

Ароматната подправка се използва като лек от дълги години. Чрез нея може да си набавите антиоксиданти, защото тя съдържа над 40 полезни съединения, които прочистват тялото. Те се грижат за здравето на сърцето и мозъка.

Онова, което трябва да направите, е да си приготвите горещо кафе и да добавите към него половин супена лъжичка канела.

кафе IStockphoto

Кафе с джинджифил срещу мускулни болки

Доказано е, че джинджифилът – дали суров или на прах, помага при вируси и настинки. Може би комбинирането му с кафе не е от най-вкусните комбинации, но за сметка на това е полезна за организма. Коренът съдържа мощни антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие. Те намаляват болката в мускулите, които имаме след интензивна тренировка или при разболяване.

Ако до момента не сте пили кафе с джинджифил, първо сложете съвсем малко прах от корена, за да пробвате дали ще ви хареса по-пиперливият вкус. Разбира се, не прекалявайте с количеството, защото джинджифилът е доста силен и може успешно да замести кофеина.

Кафе и куркума за по-добро храносмилане

Индийците пият кафето си по този начин, но за нас куркумата е просто подправка, която слагаме в някои ястия. Тя съдържа активната съставка куркумин, която има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Спомага за детоксикацията на черния дроб, което подобрява храносмилането.

„Ако трябваше да разчитам само на едно растение за всички възможни здравословни и хранителни нужди, бих избрал индийската подправка куркума“, коментира д-р Дейвид Фроли, директор на Американския институт за ведически изследвания в Санта Фе, Ню Мексико.

Сложете 1-2 щипки куркума в кафето, може да добавите и малко мляко, след което да разбъркате.

Кафе с мака за балансиране на хормоните

Маката е кореноплодно, приличащо много на джинджифила. Смята се за суперхрана, която помага при възпалителни процеси в тялото. Тя се е използвала от хилядолетия за повишаване на защитните сили. В нея има калий, калций, фибри, мастни киселини, протеини и витамин С.

Доказано е, че маката помага при понижено либидо и хормонален дисбаланс. Ето защо е много полезно да подправите с праха от корена кафето си.

Препоръчително е да приемате до 3 чаени лъжички мака с кафето на ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари