IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студ и кафе – неочаквано лоша комбинация

28 октомври 2019 13 30

Защо не бива да прекалявате с напитката този сезон

Istockphoto

Колко литра вода на ден пиете на ден? Горещините през лятото ни карат да приемаме повече течности, докато желанието ни за течности намалява през студения сезон. За сметка на това хората, които не могат без кафе, изпиват по 2-3, че дори и повече.

Според руски експерт, кафето и студеното време са лоша комбинация, защото водят до дехидратация на организма. За да се чувстваме по-добре, Андрей Тяжелников, който е главен специалист по спешна медико-санитарна помощ в Министерство на здравеопазването на Русия, препоръчва да заменим кафето с друга гореща напитка, която има ободрителен ефект.

По думите му, прекаляването с кафето не само лишава тялото от жизненоважната течност, но и понижава имунитета, с което повишава риска от заразяване с вируси.

„Препоръчително е да замените обичайното кафе и силния чай с плодови напитки и билкови чайове, пийте по-често чиста вода със стайна температура“, казва той.

Медикът съветва да пием по-слаб чай с лимон, който е пълен с витамини и предпазва от вируси.

„Пийте също по-често слаб чай с лимон, плодови напитки, билкови отвари“, съветва Тяжелников. И добавя, че прясно изцедените сокове от други сезонни плодове и зеленчуци, също помагат при дехидратация.

По-голямото количество кофеин, което се натрупва в организма, липсата на сън и стрес, са основната причина за понижаване на защитните сили на организма.

 

 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари