IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Правила за стойката за здраво тяло

2 декември 2019 09 00

Спазвайте това и бъдете изправени

Снимка: Istock

Като малки често сме получавали забележки от родителите си да стоим с изправени рамене и да не се прегърбваме. Добрата стойка обаче далеч не се изчерпва с това. В ежедневието си често ни се налага да прекарваме часове наред в някоя поза и без да се усетим, ако тя е неправилна, се отразява на здравето ни.

Без значение дали стоите, лежите или седите, ако позата на тялото ви е погрешна, това поставя под напрежение мускулите, ставите, нервните окончания, обърква кръвообращението, причинява болка, изтръпване и в дълготраен план дори води до изкривяване на костите, гръбнака и врата.

Добрата стойка използва по-малко енергия – независимо дали тя се поддържа от мускулите ви или стола, на който седите. Основните коремни мускули работят по-ефективно, което означава, че могат да ви бъдат помощник и да ви позволят да движите крайниците си по-свободно. Ако тялото ви се чувства удобно, пестите енергия за движенията, които искате да правите. Следователно добрата стойка може да помогне при мускулна слабост, болка и умора, както и при атаксия (проблеми с координацията), тремор, спастичност и спазми.

Правилна стойка при седене:

– Коленете са сгънати на 90 градуса, стъпалата опират в пода;
– Брадичката е изправена, лицето гледа напред;
– Гърбът е изправен и прилепен за седалката, така че тялото в областта на бедрата и гърба образува също ъгъл 90 градуса;
– Коленете не трябва да минават пред стъпалата дори при седене;
– Теглото трябва да бъде разпределено еднакво между двете седалищни бузи.

Правилна стойка при стоене:

– Гърбът и раменете са изправени;
– Вратът също не трябва да клюма напред или назад;
– Раменете трябва да са отпуснати, но не напред или назад;
– Коленете трябва да не се опират, стъпалата на леко разстояние едно от друго;
– Гърдите напред, коремът прибран;
– Не пъчете таза напред.

Правилна поза при лежане:

Лежането трябва да следва естествените извивки на тялото!
– Както при седенето и стоенето, опитайте да държите гърба в една линия;
– Ако имате извивки в задната част, при лежане по гръб може да сложите мека възглавница, за да запълните дупката в областта на кръста;
– Пазете врата! Не слагайте много възглавници под главата. При спане по гръб и настрани, ползвайте ортопедична възглавница, която има обла извивка, влизаща в областта на врата. При спане по корем – ползвайте много мека и ниска възглавница или без възглавница изобщо.
– При спане настрани, не преплитайте краката (единият захлупва или изпреварва другия), тъй като това води до изкривяване на таза. Сложете малка възглавничка между коленете, за да държите бедрата в успоредно положение.


Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари