IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Авокадото предпазва от затлъстяване

3 декември 2019 15 00

Учените съветват да го включвате в менюто си всеки ден

Снимка: iStock

Авокадото е любима храна на много хора. То осигурява на организма голяма хранителна стойност, а учените дори го наричат „суперхрана“. Авокадото се нарежда на едно от първите места в списъка с най-полезните храни в света, заради високото си съдържание на здравословни мазнини.

Плодът събира в себе си над 25 основни хранителни вещества, включително витамините от А до Е, както и мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Поради тази причина то се включва в много хранителни режими и се препоръчва от лекарите за справяне със здравословни проблеми.

авокадо -

Сега учени откриха още едно полезно действие от авокадото. Ново проучване показва, че плодът може да предотврати затлъстяването, което се получава с напредването на възрастта. Според експертите, тези, които залагат на авокадото, са по-малко склонни да напълнеят в следващите 10 години от тези, които не го включват в менюто си.

Изследването се прави в Калифорния и анализира резултатите на повече от 55 хиляди мъже и жени, които са на възраст над 30 години. Тяхното здраве се следи в продължение на 11 години. Участници са били попитани колко често хапват авокадо и е трябвало да се премерят в началото, по средата и в края на изследването.

Тези, които са хапвали поне една четвърт от зеленикавия плод, са били с 15% по-малко застрашени от напълняване от останалите, които не са яли. Малки порции от авокадото също помагат срещу отпускането на кожата и намаляват проблемите с теглото с близо 7%.

авокадо -

Според учените, голямото количество фибри и високото съдържание на мазнини помагат на организма да се чувства сит. Авокадото е предпочитан плод и от херцогинята на Съсекс Меган Маркъл. Тя е споделяла в интервюта, че приготвя за принц Хари сос от авокадо и чили.

Лесен дип с авокадо

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари