Пиенето на вино е едно от нещата, с което може да се стоплим и релаксираме в края на деня, особено след падането на първия сняг. Няма нищо по-хубаво от това приятел да те зарадва с бутилка вино или да отпиеш глътка от домашното, направено с много труд и мерак.
Ако сте от онези, които пийват по чашка всяка вечер, със сигурност се чудите какво да правите с останалото. Вече сте отворили бутилката и ако тя е с коркова тапа, трудно може да го съхраните за дълго време. Някои бутилки пък са с винт, но помага ли това?
Колко трае виното във вече отворена бутилка?
Това е въпросът, който вълнува много от почитателите на спиртната напитка, която мнозина пият с удоволствие през зимата. А отговорът зависи от няколко фактора, като основните са вида на продукта и бутилката/ капачката й, в която е поставено.
Според информация на Eatingwell, трапезни вина като бяло, червено и розе, издържат между 3 и 5 дни след тяхното отваряне. От друга страна десертните и ароматизирани видове могат да имат по-дълъг живот.
IStockphoto
Основното, което трябва да знаете е, че въздухът, попаднал в бутилката, променя качеството му най-много. Дори и да успеете да сложите корковата тапа плътно навътре след отваряне, гледайте да го изпиете до 2-3 дни, По-дълготрайни са единствено така наречените подсилени вина.
Как да разберете, че виното не става за пиене?
Използвайте сетивата си и като истински сомелиер пробвайте виното. Помиришете го и отпийте с малка глътка. Ако си налеете малко от отворената бутилка и забележите, че цветът на червеното вино леко се е променил, това е една от първите индикации, че то се е развалило. След като пийнете малко ще усетите дали се е вкиснало. Понякога просто от стоенето (това важи за домашното вино), може да има промяна в цвета, но то все още да става за пиене. Но с това трябва да имате едно наум, че не бива да го държите още дълго.
IStockphoto
Как да съхраните по-добре виното?
В по-големите магазини за алкохол има най-различни продукти, с които може да издърпате въздуха от бутилката и да съхраните виното по-добре. Така например за пенливите има специално проектирани тапи, които предотвратяват окисляването. Всички знаем, че след като си вдигнем наздравици с шампанското на Нова година, останалото се изхвърля. А ето, че може да си го запазите.
Вакуумните тапи за вино, например, са чудесен подарък за Коледа за човек, който обича да консумира такъв алкохол.
Иначе, ако най-често купувате бутилка с корк, веднага след разливането по чашите го поставяйте отново в отвора, или използвайте самозалепващо фолио, което да сложите отгоре. То ще ви помогне поне до края на вечерта.
Ако искате да си пийнете останалото от домашното вино, с което почерпихте на рождения си ден, дръжте го на хладно. Даже най-добре в хладилника. Ако тубата или бутилката е в помещение, в което има отопление, то виното ще се вкисне много бързо.
IStockphoto