fallback

За по-добро здраве – яжте люти чушки 4 пъти в седмицата

18 December 2019 14:40

Ново проучване показва, че те се борят със сериозни заболявания

Обичате ли да похапвате люто? А колко често слагате на масата си люти чушки? Ако е по-малко от четири пъти на седмица, може би е време да промените менюто си. Според ново проучване, добавянето на малко пикантност към вечерята ви може да е добро решение за здравето ви.

Огнено лютата чушка може да помогне за намаляването на риска от инсулт или инфаркт. Това се казва в изследването, което е направено в Италия сред близо 23 хиляди мъже и жени, които са над 35 години. Те са били помолени да записват своите здравни показатели и хранителния си режим за период от 8 години.

Снимка: Pexels

Резултатите показали, че хората, които консумирали ястия, съдържащи частица люто в тях, поне четири пъти на седмица, имат 40% по-малък риск от инфаркт и около 50% по-малък риск от инсулт или друго мозъчно заболяване.

Въпреки че все още не е ясно какво точно прави лютите чушки толкова добри за здравето, учените смятат, че веществото капсаицин има роля за това. То е съединението, което придава усещането за парене в пикантните храни. В медицината капсаицинът се използва като обезболяващо средство в различни мазила, спрейове за нос и кожни пластири. Може да се използва и като крем за временно облекчаване на болки в мускулите и ставите, при болки в гърба, навяхвания и изкълчвания.

В големи количества обаче капсаицинът може да бъде болезнен и дори токсичен, но в ниски дози, като тези в чушките, може да стимулира нервите и да засили метаболизма. Също така подпомага храносмилането и понижава кръвното налягане.

Снимка: Pexels

Хората, които ядат люто са в по-добро здраве, независимо от хранителния им режим

Учените, направили изследването, добавят, че резултатите не се базират на хранителния режим на участниците. Проучването показало, че независимо от диетата, на която са се подложили мъжете и жените, лютото играе огромна роля срещу инсулти и инфаркти.

„Някой може да следва средиземноморската диета, а друг може да яде повече вредни храни, но и при двамата лютите чушки имат позитивен ефект“, казва Мариана Боначио, която е автор на изследването.

Снимка: Pexels

Проучването е направено от отбор учени от университети в Рим, Варезе и Неапол.

Не е лошо да поплачем, регулира сърдечния ни ритъм

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
здраве Италия храна инфаркт инсулт проучване люто люти чушки
0 коментара
fallback