IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-лошите храни за вашия стомах?

17 януари 2020 16 30

Спрете ги, ако имате дискомфорт

Istockphoto

Болки, подуване, газове, къркорене... Това са част от неприятните симптоми при проблеми със стомаха. Те може да се дължат на стрес, неправилно храносмилане, но най-вече на някои здравословни проблеми и вредни храни, които човек поглъща всеки ден. Как може да се справи с този дискомфорт?

Всеки, който има горепосочените неразположения, трябва да посети гастроентеролог, който да му назначи необходимите изследвания. След което може да му предпише медикаменти, като например пробиотик и други, но промяната в хранителния режим също е много важна за крайната цел.

Лактозата в млечните храни или глутена в тестените изделия, са най-честите дразнители на стомашната лигавица, но много хора дори не подозират, че са чувствителни към тях, коментира пред Mindbodygreen д-р Винсент Педре.

Първата стъпка към вашето излекуване е премахването на конкретни храни от менюто. В началото всеки може да си води записки за това кои неща дразнят стомаха му, от кои получава подуване, газове или болки. Така по-лесно ще знае какво да яде и какво не, посочва специалистът.

Кои са най-лошите храни за вашия стомах?

стомах, храни


Захар

Едно от любимите неща на всеки. Слагаме си захар в кафето, в чая, има я в много сокове и десерти, но е изключително вредна за стомаха. Чудите се защо? Бялата рафинирана захар крие риск за лигавицата и може да наруши храносмилането. Според редица проучвания, повишеният ѝ прием увеличава вредните бактерии в червата като кандида.

прясно мляко

Млечни храни

Да, всеки е чувал, че в млякото има калций, който е полезен за костите, но от друга страна лактозата в него вреди на здравето на стомаха. На много хора с автоимунни заболявания се препоръчва ограничаване на млечните продукти именно заради това, че този ензим „разстройва“ стомаха. Това води до подуване, газове и силна на моменти болка. Може да причини и диария.

тестени изделия

Изделия с глутен

Ако се чудите какво е глутен, най-просто казано това е нещо като слепващ агент в брашната, благодарение на което печивата бухват и имат по-добра форма. В последно време алергията към глутена става все по-разпространена, но малко са онези хора, които решават да се изследват при симптоми като бълбукане, болка и подуване на корема.

За съжаление, глутенът се среща в повечето храни, които ние консумираме ежедневно, като тестени изделия, сирене, кашкавал, десерти и други. Но ако брашната с глутен биват заместени с такива без, това може да помогне на организма да се справи с възпалението, което понижава имунната система и причинява много болести.

соя Pixabay

Соя

Веганите консумират тофу вместо сирене и кашкавал, но то се прави със соя, голяма част от която е генномодифицирана. Освен това, купувайки си соя, вие невинаги можете да проверите къде е отглеждана и пакетирана. Според проучване, цитирано от Педре, консумацията на соя също вреди на храносмилането.

царевица Pixabay

Царевица

Печена царевица, салата с царевица, хляб с царевично брашно. Много хора го обичат, но тази култура също не е био. Знае се, че подобно на соята е генномодифицирана и също може да причини раздразнение на стомаха подобно на глутена и лактозата. Освен това при някои хора, консумиращи царевица, се забелязват кожни проблеми като екзема.

яйца pixabay

Снимки: Pixabay

Яйца

Много хора развиват свръхчувствителност към яйчения белтък или от яйцата като цяло. В бялата част има доста арахидонова киселина и противовъзпалителните омега-6 мастни киселини, заради които много хора я похапват. От друга страна, много от кокошките се хранят със соя и царевица, освен това не са „свободно“ отглеждани.

Специалистите по хранене и диетика препоръчват да купуваме яйца от биоферми или такива, които са доказани в отглеждането на свободни кокошки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари