IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 5 на храни и напитки, които съсипват зъбите ви

27 януари 2020 10 40

Алкохолът е пълен със захар

Pixabay

Колко често ходите на зъболекар? Понякога генетичната наследственост определя дали ще имате хубави зъби или не, но има и много други причини, които водят до образуването на кариеси. Храната, която поглъщате през устата всеки ден оставя бактерии в устната кухина, които могат да развалят дъха ви и да станат повод за образуването на дупки. Ако не миете зъбите си след всяко хранене и не се грижите правилно за тях, не се учудвайте, ако често сте с кариеси.

Ето Топ 5 на храни и напитки, които съсипват здравината на вашите зъби:

кафе, жена

Кафе

Много хора не могат да започнат деня, ако не са изпили едно ароматно и силно кафе, с което да се разсънят. До края на деня може да си направят още 2-3, но трябва да знаят, че прекомерното количество кофеин, попаднало в тялото, не само може да им причини дискомфорт, но и да промени цвета и да развали зъбите им. За това допринася и захарта, с която повечето подслаждат напитката всеки път.

Кофеинът води до сухота в устната кухина и образуването на кафяви петна по зъбите. Препоръчително е при неговата консумация да се пие и много вода.

цитруси, фреш,

Цитруси

Внимавайте с количеството, което приемате. В сезона на вирусите, всички похапват цитрусови плодове или си правят фреш от тях. Но те са пълни с естествени захари и пигменти, които съсипват емайла на зъбите.

Например много спортуващи пият вода с прясно изцеден лимонов сок, но зъболекарите не препоръчват това, освен ако течността не се поглъща със сламка.

сушени плодове

Сушени плодове и зеленчуци

През зимата няма голямо разнообразие на храни. Всеки може да си приготви за сезона или да си купи от любимите изсушени плодове и зеленчуци. Според нутрицисти, ако се съхраняват правилно, те запазват своите качества, но „хрупкането“ им се отразява зле на зъбите.

Консумирайки ги, много парченца от тях попадат между зъбите и могат да причинят загниване и образуване на бактерии, причиняващи кариеси. Ето защо веднага след похапването им трябва да се измият зъбите много внимателно.

чипс Pixabay

Чипсове, бургери и снаксове

Тази вредна храна води до наднормено тегло и проблеми с метаболитната система, освен това е враг и на зъбите. В пържените чипсове и снаксове има голямо количество хидрогенирани мазнини, които се задържат между зъбите и с течение на времето водят до образуването на плака и зъбен камък.

бонбони, желирани

Снимки: Pixabay

Бонбони

Всички ги обичаме, но колкото повече ядем от тях, толкова по-големи проблеми имаме със зъбите. Смученето и дъвченето на бонбоните, пълни с голямо количество захар, може да причини болка, зъбна плака и кариеси.

Бонус – внимавайте с алкохола

Консумацията на алкохол също може да влоши вашите зъби. Не си мислете, че от чаша вино няма да ви стане нищо. В голяма част от спиртните напитки има захар, освен това някои от тях са с оцветители, които вредят на белотата.

Алкохолът причинява дехидратация на тялото и суха уста, в която се размножават милиони бактерии, които причиняват инфекции в устната кухина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 години )
А, френската любов да ли вреди.Само ако е на 69 за не е прецакан само единият
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар