IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-здраво сърце – мийте зъбите си редовно

7 декември 2019 09 00

Според учени, поддържането на устна хигиена е от огромно значение

Снимка: iStock

Още докато сме малки, родителите ни учат, че е хубаво да мием зъбите си поне два пъти дневно. Най-вероятно много от вас са били плашени, че ако пропуснат един път да изтъркат хубаво всеки един зъб, веднага ще отидат при страшния зъболекар.

Освен че миенето на зъби ни спестява честите визити при зъболекаря, сега се оказва, че това може да ни предпази и от сърдечни заболявания. Проучване, направено в Корея, включва близо 162 хиляди души, които никога не са страдали от подобен тип болести. Те е трябвало да се подложат на медицински изследвания, включително и при зъболекар, както и да отговорят на няколко въпроса, свързани с устната им хигиена.

зъби

10 години по-късно, екип от специалисти отново се срещнал с участниците, за да разбере дали някой от тях е развил сърдечни болести. Резултатите показали, че миенето на зъби поне три пъти на ден, намалява риска от сърдечни заболявания с 12%.

Освен това, се наблюдава и спад с 10% при т. нар. състояние предсърдно мъждене, което може да предизвика сърцебиене. Резултатите останали същите, дори когато експертите включили и фактори като физически дейности и други здравословни проблеми като високо кръвно.

Учените обясняват, че между венците и зъбите може да се настанят бактерии, които лесно може да навлязат в кръвоносната ни система. По този начин те причиняват сърдечните заболявания и водят до по-сериозни проблеми. Бактериите може да се победят единствено и само чрез честото миене на зъби.

зъби

„Опитите да подобрим устната си хигиена, включително и честото миене на зъби, ще намалят риска от сърдечни заболявания и предсърдно мъждене. Затова е много важно да се грижим добре за здравето на устната ни кухина“, казва авторът на проучването д-р Тае-Джин Сонг от Университета в Сеул.

Проблем с ерекцията? Може би не миете зъбите си редовно

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари