Пиенето на черен чай или червено вино може да намали риска от развиване на алцхаймер. Това показва проучване, което е продължило близо 12 години и е изследвало повече от 900 души. Опитът бил направен в университета Rush в Чикаго, а участниците е трябвало да споделят своя хранителен режим.
Резултатите показали, че тези, които приемали повече флавоноиди са изложени на по-малък риск от развитие на алцхаймер. Флавоноидите са широко познати като антиоксиданти. Според учените, достатъчното количество от тях се съдържа в една чаша черен чай.
Снимка: iStock
Олиото, крушите, портокалите и броколите също са сред храните, които могат да ви усилят паметта.
Д-р Томас Холанд, който е ръководител на изследването, твърди, че резултатите все още не са категорични, но са обещаващи. Според него, хората не трябва рязко да променят диетата си, но е хубаво да включат плодовете, зеленчуците и чая.
„Приемането на повече плодове и зеленчуци и пиенето на чай не е толкова скъпо и е лесен начин хората да се предпазят от алцхаймер“, казва той пред Daily Mail.
Снимка: iStock
Анализът на д-р Холанд е първият по рода си и разделя флавоноидите на четири групи – каемпферол, изорамнетин, мирицетин и кверцетин.
Каемпферолът се съдържа в зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи и къдраво зеле, както и в чая. Според изследването, той намалява риска от деменция с близо 51%.
Диетите, в които са включени храни, богати на изорамнетин, понижават риска с 38%. Този флавоноид се съдържа в крушите, доматения сок, зехтина и червеното вино. Мирицетинът, от своя страна, се намира в чая, зелето, портокалите и доматите.
Проучването на д-р Холанд и екипът му е изследвало над 900 души на средна възраст от 81 години. Те е трябвало да попълнят въпросник, в който да споделят за хранителните си навици и колко често консумират една и съща храна.
Снимка: iStock
Тяхното състояние е било проследявано в период от 6 до 12 години. Всяка година участниците са минавали прегледи, за да се види дали са развили алцхаймер. Само 220 са били диагностицирани с болестта.
Тези, които са консумирали приблизително една чаша черен чай на ден, имат 48% по-малко риск от развитие на деменция.
„Нашите открития предполагат, че включването на флавоноиди в диетата може да намали риска от алцхаймер“, казва лекарят пред „Daily Mail“.
Д-р Холанд твърди, че откритията на екипа му могат да помогнат в борбата с алцхаймер.














Черна статистика: Турция счупи рекорд по смъртни случаи на работното място
Черната чума: Как вулкан отключва най-тежката пандемия в историята
Идеи за бюджетни коледни подаръци за жени
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
10 от Брест излъгаха Монако, Погба не помогна на монегаските
Страхотен Зографски премина квалификацията във Висла
ЦСКА спря Нефтохимик
Тежък удар за Ювентус
Дневен хороскоп за 6 декември, събота
Как да накарате децата си да ядат повече зеленчуци?
Biocell: Красива отвътре и отвън
10 разкошни рецепти с риба за Никулден
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар