Пиенето на черен чай или червено вино може да намали риска от развиване на алцхаймер. Това показва проучване, което е продължило близо 12 години и е изследвало повече от 900 души. Опитът бил направен в университета Rush в Чикаго, а участниците е трябвало да споделят своя хранителен режим.
Резултатите показали, че тези, които приемали повече флавоноиди са изложени на по-малък риск от развитие на алцхаймер. Флавоноидите са широко познати като антиоксиданти. Според учените, достатъчното количество от тях се съдържа в една чаша черен чай.
Снимка: iStock
Олиото, крушите, портокалите и броколите също са сред храните, които могат да ви усилят паметта.
Д-р Томас Холанд, който е ръководител на изследването, твърди, че резултатите все още не са категорични, но са обещаващи. Според него, хората не трябва рязко да променят диетата си, но е хубаво да включат плодовете, зеленчуците и чая.
„Приемането на повече плодове и зеленчуци и пиенето на чай не е толкова скъпо и е лесен начин хората да се предпазят от алцхаймер“, казва той пред Daily Mail.
Снимка: iStock
Анализът на д-р Холанд е първият по рода си и разделя флавоноидите на четири групи – каемпферол, изорамнетин, мирицетин и кверцетин.
Каемпферолът се съдържа в зеленолистни зеленчуци като спанак, броколи и къдраво зеле, както и в чая. Според изследването, той намалява риска от деменция с близо 51%.
Диетите, в които са включени храни, богати на изорамнетин, понижават риска с 38%. Този флавоноид се съдържа в крушите, доматения сок, зехтина и червеното вино. Мирицетинът, от своя страна, се намира в чая, зелето, портокалите и доматите.
Проучването на д-р Холанд и екипът му е изследвало над 900 души на средна възраст от 81 години. Те е трябвало да попълнят въпросник, в който да споделят за хранителните си навици и колко често консумират една и съща храна.
Снимка: iStock
Тяхното състояние е било проследявано в период от 6 до 12 години. Всяка година участниците са минавали прегледи, за да се види дали са развили алцхаймер. Само 220 са били диагностицирани с болестта.
Тези, които са консумирали приблизително една чаша черен чай на ден, имат 48% по-малко риск от развитие на деменция.
„Нашите открития предполагат, че включването на флавоноиди в диетата може да намали риска от алцхаймер“, казва лекарят пред „Daily Mail“.
Д-р Холанд твърди, че откритията на екипа му могат да помогнат в борбата с алцхаймер.