IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-грандиозни фитнес заблуди

2 февруари 2012 13 45

Няма смисъл да се мъчите във фитнес залата, ако го правите погрешно!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Началото на годината ни подсеща виновно, че отново е време да помислим за добрата си форма. Пак започваме да забелязваме кльощавите колежки, които по цял ден хрупат ябълки, да чуваме впечатленията на шефката от новата фитнес зала и коментарите на приятелката, колко много кила е свалила от часовете по зумба. Загрижеността за собственото ни тяло, килограми и външен вид отново минават на първа линия.

Много от нас, обаче, правят кардинални грешки, когато решат да отслабват. За да ви помогнем да ги избегнете ви представяме 10-те най-разпространени заблуди, които правим докато спортуваме, според популярния фитнес инструктор Майк Виденбах.

 1. Спортът ще „оневини“ лошите ни хранителни навици.

 Абсолютно погрешно! Не можем да спортуваме и да ядем каквото си поискаме. 80% от добрата ни линия се дължи на храната, която поглъщаме. Виденбах твърди, че хората често надценяват количеството калории, които изгарят по време на една едночасова тренировка. Той съветва да седнем, да сметнем калориите, които сме изконсумирали, да пресметнем и онези, които сме изгорили във фитнеса и след тази лесна задачка да преосмислим колко храна ни се полага.

 2. Да спортуваме за тонус? Да, ама не!

 Ние жените често си мислим, че тренировката може да бъде и само средство за добър тонус. Според Виденбах, обаче, това е тотално погрешна нагласа. Според него идеята на спортуването е да горим излишните мазнини. И без спорта мускулите ни са си тонизирани и си работят успешно - иначе няма да бъдем в състояние да се движим. Те стават релефни, едва когато изгорим слоевете мазнини, които ги покриват. Така че, ако искаме да отслабнем, той съветва да приемем идеята сериозно, а не „просто за тонус“.

 3. Упражненията за жени са различни от тези за мъже.

Забравете това, което пише в наръчниците за взаимоотношения! Става ли дума за фитнес - мъжете и жените са си от една планета. Двата пола имат сходна структура на тялото, различен е само хормоналният баланс. Това означава, че има разлика в силата на мускулите, но не и в начина, по който те трябва да бъдат тренирани. Мъжете често работят за корем, гърди и ръцете, а жените – за ханш и бедра. Тоест и двата пола пренебрегват упражненията за едната половина от тялото си, което е грешка.

 4. Жените трябва да вдигат по-леки тежести от мъжете.

Страшно популярен мит. Дамите обикновено се притесняват, че вдигането на тежести ще направи мускулите им големи и грозни. А Виденбах твърди, че освен, ако не пием някакви добавки и анаболи няма как да увеличим кой знае колко мускулната си маса. Така или иначе, заради по-ниските нива на тестостерон в женското тяло, дамите не са в състояние да вдигат тежестите, които един мъж може да вдигне. Но и стандартните три-килограмови гири, с които най-често тренираме, не вършат особена работа, заради слабата съпротивата. Той препоръчва всяка дама да прави по 6-8 повторения с тежест, която поне малко я затруднява.

5. Стречингът преди тренировка е задължителен.

Оказва се, че не е. Разтягането преди тренировка е нещо, което много хора правят, просто защото някой им е казал, че така трябва. Стандартното схващане е, че стречингът загрява мускулите и предотвратява контузии. Според Виденбах обаче продължителното разтягане преди тренировка изтощава мускулите ни с 30%, а по-бързата умора увеличава риска от навяхвания. Неговият съвет е преди да започнем кардио тренировка да загреем с няколко минути ходене на пътеката.

6. Мога да намаля обиколката си само в една зона.

И това е мит според Виденбах. Без значение колко коремни преси правим, ако по нас имаме 20% мазнини никога няма да се хвалим с плочките по корема на човек, който има само 8% съдържание на мазнини в тялото си. Тоест, за да имаме релефни мускули строгата диета не ни мърда!

7. Мазнини се горят само при интензивна тренировка.

Повечето кардио уреди имат екранчета, които следят пулса ни и калориите, които изгаряме, но истината е, че тялото ни е прекалено сложно, за да им вярваме на 100%. Как иначе да си обясним факта, че най-много калории горим докато спим?! За по-добри резултати, Виденбах препоръчва, да редуваме интензивната кардио тренировка с по-леки упражнения и клякания.

8. На празен стомах горим повече мазнини.

Технически да, но на следващата сутрин тялото ни ще е изгубило важни хранителни елементи и на тренировка ще се чувстваме гладни, лениви и отпаднали, което дефакто я прави безсмислена.

9. Протеиновите шейкове могат да заместят храната.

Абсолютно погрешно според нашия фитнес гуру. Според него повечето протеинови шейкове са смесица от евтини протеини, захар и оцветители, които по своята същност не са вредни, но пък и няма да ни накарат да се чувстваме сити за дълго. По-добре е да заложим на пълнозърнести храни, които по-успешно притъпяват глада ни. Те съдържат фибри и за преработката им стомахът използва повече енергия, тоест - горим повече калории. Ако все пак залагате на протеиновите шейкове гледайте да са от по-високо качество и ги гарнирайте със сурови ядки.

10. Да отслабваме с белтъци.

Много хора в диетата си включват само белтъците на яйцето, тъй като вярват, че жълтъци покачват холестерола и съдържат много калории. Но Виденбах казва, че жълтъците са вредни за здравето ни само, ако ги консумираме пържени и в комбинация с бекон. В действителност те съдържат по-голямата част от витамините и минералите в яйцето, както и половината от протеините му. Тоест, яжте си яйцата цели!

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари

агне-багне ( преди 12 години )
Като жена с не лоша спортна и хранителна култура ще кажа... ми рядко адекватна статия. Повечко такива да пишете :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
bobby ( преди 12 години )
Mai tazi statiq e edin golqm mit ima neshto vqrno no povecheto neshta sa edna glupost kato tazi 10 nomer napulno neobmisleno izkazvane otslabvane s beltuci.... jalko che tursite chitateli s takiva izkazvaniq na nqkukuv si gyry...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар