fallback

Плодовете, фруктозата и отслабването - каква е връзката?

24 April 2012 11:00

Не е важно колко въглехидрати поемате, а от какви източници

Снимка: Dreamstime

Има много противоречия по въпроса дали плодовете са сред разрешените храни по време на отслабване. Причината те да бъдат отхвърляни от диетите, е съдържанието на фруктоза в тях, която се превръща в мазнина в организма. Но някои експерти твърдят, че няма нищо лошо в консумирането на плодове по време на диета. Къде е истината? Вижте какво показват научните изследвания:

Д-р Елизабет Паркс, професор по науката за храненето и главен автор на изследване върху фруктозата казва, че е изненадваща скоростта, с която човешкото тяло превръща фруктозата в мазнина. Тя препоръчва да се избягват храни, които съдържат фруктозен сироп. Според нея не е важно единствено колко калории човек приема с храната и колко въглехидрати, а и от какви източници са тези въглехидрати. Д-т Паркс обобщава, че хората, които се опитват да отслабнат не трябва да се отказват от плодовете, а да ограничат обработените храни и тестените изделия, в чиито състав влиза фруктозата.

Автор на статията:
Мария Димитрова
fallback