IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неочаквани начина, по които нездравословната храна ни вреди

13 май 2012 12 14

Всички знаем, че някои храни не са полезни за нас, но ето още няколко изненадващи причини, заради които е добре да се стремим да се храним здравословно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Захарта, лошите мазнини, преработените въглехидрати- това са основните злодеи, отговорни почти изцяло за съдържанието на всички „лоши" храни и за неприятните последствия от тях. Понякога обаче тези последствия са неочаквани и се проявяват по най-непредвидени начини. Според диетолозите чипсът, газираните напитки, вафлите, високо калоричните бургери и картофки и прочее удоволствия, не само трупат килограми, ами причиняват и други физически симптоми, които ви карат да се чувствате истински зле. Следващите потенциални странични ефекти от диета, богата на не-полезни храни, може би ще ви вдъхновят да направите малка чистка из хладилника си:

1. Ботокс без време

Това, което е лошо за талията ви е също толкова лошо и за лицето ви. Захарите, консервантите и нишестето могат да причинят скок в нивото на инсулин в организма, който да доведе до различни възпалителни процеси. Те от своя страна провокират производството на вещества, ускоряващи стареенето. Антиоксидантите, с които тялото ни се бори срещу остаряването на кожата се деактивират и ние ставаме по-податливи на слънчеви изгаряния и образуването на бръчки.

2. Забравете за тесните дънки

В преработените „бързи" храни има огромни количества натрий, който е отговорник за подуването и подпухването, тъй като стимулира задържането на вода в организма. Ако сте и любители на диетичните напитки, които много дами, внимаващи за теглото си, предпочитат, сте в още по-рисково положение: комбинацията от газираната течност, задържаща въздух и изкуствените подсладители, които могат да причинят газове, е идеална рецепта за „балониране" на тялото.

3. Ритъмът на организма се забавя

Белият хляб, белият ориз и всякакви други „бели" (рафинирани и преработени) продукти могат да причинят запек, тъй като почти не съдържат фибрите, необходими на стомаха, за да смила храната. Обезводняването пък от своя страна, прави нещата още по-зле: ако комбинирате белия хляб с алкохол - няколко бири с хот дог например, очаквайте особено неприятна сутрин на следващия ден.

4. Да започвате деня си свити на кълбо

Прекаляването с мазните храни е рецепта за тежест и проблеми в храносмилането. Блюдата с наситени мазнини отнемат на организма по-дълго време за обработка и съответно натрупват стомашни киселини. За това чийзбургерът с пържени картофки от вечерта още напомня за себе си до средата на следващия ден, като причинява стомашен дискомфорт и горчиво разкаяние.

5. Засилване на предменструалния синдром (ПМС)

Самите храни всъщност не причиняват ПМС, но съвсем активно го влошават. Захарта и нишестето причиняват завишавания и спадове в нивото на инсулина, което се отразява на веществата в мозъка и може да обостри промяната на настроенията. Сладките кафе-напитки са едно от най-лошите неща, които можете да си причините, когато хормоните ви бушуват – комбинацията от захар и кофеин, както и спадът в енергията ви след отминаване на ефекта от тях, може да прелее чашата на и без това разклатения ви душевен баланс.

6. Аспиринова зависимост

Тираминът, вещество, образуващо се след разпада на някои протеини в оцветителите за храна и нитратите, които са в изобилие в кренвиршите и други обработени месни продукти, е известен причинител на главоболие. Еспертите смятат, че засилва притокът на кръв към мозъка, което води до промени в кръвоносните съдове, причиняващи болка. Така че, ако лакомството, което се каните да изядете след малко, има неестествен оттенък, по-добре се откажете.

7. Наистина лошо настроение

Изследванията сочат, че хората, които ядат много нездравословни храни, са по-податливи на депресия. Дори и да не изпадате в истинска дупка, тъпкането с боклуци, няма да подобри настроението ви, а и кой би бил щастлив, ако физически не му е комфортно, което, както обяснихме по-горе, е почти неизбежно.

КоментариКоментари

oXqiWwTSTVo ( преди 11 години )
All of these articles have saved me a lot of haedahces.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар