IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс диети – каква е истината?

29 юни 2012 12 10

Те ли са ключът към заветното отслабване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Детокс диетите обещават много бързи резултати, затова са и толкова изкушаващи. Обикновено смисълът на тези диети е човек да консумира храни само от една хранителна група – почти винаги зеленчуци и плодови сокове.

Когато така драстично се ограничи приема на храна, ефект има, но той трудно се задържа след като спрете да спазвате диетата и се върнете към нормалния си начин на хранене.

Според сайта MayoClinic.com диетите, които включват само плодов сок, вода и зеленчуци не са одобрени от лекарите. Все още не е доказано, че спазвайки ги ние действително намаляме токсините в тялото си и че те имат благоприятно въздействие върху здравето ни.

Има много разновидности на детокс диетите. Според една трябва да се приема само кленов сироп и лимонов сок в рамките на 10 дни. Друга залага само на плодовите сокове. Трета пък препоръчва хранене с плодове и зеленчуци и пиене на протеинови шейкове. Без значение вида на детокс диетата, след края ѝ почти винаги се получава така нареченият „йо-йо“ ефект. 

Макар че има хора, които казват, че благодарение спазването именно на такъв тип диета, са отслабнали и се чувстват подмладени, все още няма категорични доказателства, че детокс диетите наистина изкарват токсините от тялото на човек. От друга страна пък има някои потенциални рискове за здравето като: световъртеж, гадене, обезводняване и умора.

Ако не планирате цял живот да спазвате детокс диета, най-добре се придържайте към един по-балансиран начин на хранене. Хранете се с полезни храни като пълнозърнестите, с плодове и зеленчуци. Не забравяйте, че за да имате мечтаната фигура, това зависи не само от храната, но от физическото натоварване – така че време е да си запишете час за фитнес.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари