IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йо-йо ефектът от диетите няма трайни последствия

13 септември 2012 05 20

Той не може да навреди на способността ви да отслабвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дълго време изследователи се опасяваха, че хората, които редовно удвояват свалените си килограми, вследствие на т.нар. йо-йо ефект, са изложени на сериозни рискове за здравето си. Ново изследване обаче, проведено от Центъра за ракови научни разработки Фред Хътчинсън, доказва, че този ефект няма дълготрайно последствия върху метаболизма или способността да губим килограми по-късно в живота си.

Водещия учен д-р Анн Мактиернан казва: „Историята на предишни неуспешни отслабвания не бива да разколебава хората от бъдещи опити да свалят килограми или от идеята за започване на здравословен режим на хранене и редовна физическа активност в името на едно по-нормално тегло."

Изследването е проведено за година, през която на 439 случайни жени с наднормено тегло, водещи заседнал начин на живот и на възраст между 50 и 70 години, са били назначени 3 типа здравословни режими: режим само с намаляване на калорийния прием, режим само с упражнения и режим с упражнения в комбинация с диета. Имало е и контролна група, на която не е била прилагана никаква интервенция.

В края на годината, участниците с намаления калориен режим и тези с диета плюс упражнения бележат средна загуба на първоначалното си теглото от около 10%, като в този процес се доказало, че жените с история на големи или малки вариации в килограмите си не са в по-неблагоприятно положение от онези, които никога не са страдали от йо-йо ефекта. Без значение на кой от режимите са били поставени, резултатите на жените, които преди са губили и качвали голямо количество килограми, са напълно съизмерими с останалите тестови обекти.

Други физиологични фактори като кръвно налягане, чувствителност към инсулин и концентрацията на хормони в кръвта (като лептин, който ни кара да се чувстваме сити или адипонектин, който регулира нивата на глюкоза в организма), също не са показали значителни различия при жените със склонност да възвръщат килограмите си след диета и останалите.

Откритията са важни, тъй като ще стимулира хората със сериозни проблеми с теглото да не се отказват от опитите си да отслабнат, а най-сериозният риск за здравето им се крие именно в наднорменото им тегло. Световната здравна организация е изчислила, че между една четвърт и една трета от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени само с поддържането на нормално тегло и воденето на активен начин на живот.

КоментариКоментари