След години децата, които се хранят с така наречената „бърза храна“, ще имат по-нисък коефициент на интелигентност, отколкото хората, които като деца са били хранени с прясно приготвена храна. Това показват данните от проучване, публикувано във вестник Daily Mail.
Хранителният режим през детството оказва дълготраен ефект върху IQ-то на човек, заедно с материалното състояние и социалния статус. Лошата храна оказва влияние върху познавателните способности на децата и техния растеж.
Проучване, проведено от Лондонския университет, доказало връзка между храната, която родителите дават на децата си, техния социален статус и коефициентът им на интелигентност.
Семействата с добро материално положение дават повече прясно приготвени храни на своите деца, което автоматично довежда до повишаване на IQ-то. Съответно по-ниският социален статус е свързан с консумирането на „бърза храна“ и по-нисък коефициент на интелигентност.
Резултатите от проучването доказват, че от голямо значение са свежестта и качеството на храната и че трябва да се обърне още по-голямо внимание върху проблема с храната, която децата консумират. Докато те са малки имат нужда от разнообразна и балансирана храна, която да подпомага тяхното развитие.
Подобни резултати дава и австралийско проучване, направено през август месец тази година. Според него здравословното хранене може да даде тласък на интелигентността. Изследването доказва още, че ако малките деца се ограничават от сладкиши и газирани напитки, вероятността те да консумират подобни неща като възрастни драстично намалява.