Стомахът е може би едно от най-проблемните места в човешкото тяло. Около девет милиона британци страдат от болки в корема, подуване и спазми. Един на всеки петима страда синдром на дразнимото черво, който причинява спазми, диария и запек. Броят на хората, засегнати от чревни проблеми постоянно се увеличава.
Според доктор Антон Емануел недобрата хигиена в детството понижава чревния имунитет. Други фактори, които влияят могат да бъдат съвременният стресов начин на живот, хаотичните хранителни навици и честият прием на преработени храни. Въпреки че много хора със стомашни проблеми внимават какво ядат, неприятните симптоми остават.
Понякога храната, която си мислите, че помага, всъщност може да ви навреди. Вестник Daily Mail събра мненията на водещи специалисти, които разкриват които продукти имат подвеждаща здравословна полза:
1. Трици
Лекарите често съветват да добавяте една шепа трици към купата мюсли сутрин, което помага срещу запек. Триците са неразтворими фибри, което означава, че те запълват стомаха и стимулират червата. Въпреки това в някои случай триците могат да изострят някои форми на запек. Ако имате нервен и мускулен проблем, заради който отпадъците през дебелото черво преминават бавно, това може да доведе до подуване на корема и прекомерно образуване на газове. Добавянето на трици към храната ви затруднява още повече работата на червата.
Погрешно е да се каже, че яденето на фибри е здравословно, когато то изостря неприятните симптоми. При подобни случаи професор Уоруел съветва своите пациенти да преминат към бял хляб, макаронени изделия и бисквити. Също така може да се храните и със сушени плодове.
2. Картофи с кожа
Картофите с кожа са здравословна опция , защото те имат ниско съдържание на мазнини и са добър източник на витамин В, както и на фибри. Често към картофите обаче, хората добавят масло и майонеза, откъдето всъщност идват проблемите. Храните с повече мазнини предизвикват запек и подуване на корема. Същият проблем може да има и при привидно здравословните салати и сандвичи, в които има много мазнини.
3. Лук
Лукът съдържа слабо абсорбиращи се захари. При тяхната ферментация в червата се получават газове и това води до подуване на корема. Ако въпреки всичко не искате да се отказвате от лука, уверете се, че той е добре сварен преди консумация, защото това го прави по-лесно смилаем. Други храни, които също съдържат слабо абсорбиращи се захари са круши, ябълки, праскови, сливи, броколи и зеле. Ако имате проблеми със стомаха, тези храни трябва да се консумират умерено.
4. Мед
Всичко, което е натурално, не винаги е добро за човека. Всъщност медът може да предизвика храносмилателни проблеми. Той съдържа много фруктоза, която не се абсорбира лесно от червата. Така могат да се образуват газове и коремът да се подуе. Друг подсладител, който може да причини стомашни проблеми е сорбитолът. Той се използва като заместител на захарта в много сиропи за кашлица, ментови бонбони без захар, дъвки, сладоледи, диетични храни и напитки.
5. Пет на ден
Всички хора знаят, че е хубаво човек да яде плодове и зеленчуци всеки ден. Но прекалената консумация може да повлияе зле на хора с чувствителни стомаси. Някои хора могат да имат разстройство, тъй като честото ядене на плодове и зеленчуци има слабителен ефект или защото влакната от обвивката са твърде сурови. Плодовете с високо съдържание на фибри са малините, крушите, ябълките, сушените смокини. От зеленчуците това са боб, царевица и грах. По-добре се насочете към други храни като банани, киви, картофи, тиквички и моркови.
6. Кафе и шоколад
Кафето и шоколадът също могат да доведат до стомашни спазми, киселини и подуване на корема. Кафето действа като слабително посредством увеличаването и свиването на чревните мускули. Това може да доведе до по-бързо придвижване на смляната храна, предизвиквайки неприятни спазми. Също така кафето, както и безкофеиновото, може да доведе до появата на киселини. Негативният ефект на шоколада идва най-вече от високото му съдържание на въглехидрати и мазнини.