IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет прости правила, които ще ви помогнат да отслабнете

4 февруари 2013 11 00

Те ще донесат равновесие във вашия режим на хранене

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има някои суперлесни начини, чрез които да започнете да се храните по-здравословно и по-разумно през тази година. Изглежда, че в началото на годината всеки е готов да започне диета в името на доброто си здраве и форма.

Има стотици хиляди диети, но реално основните правила на здравословното хранене не са кой знае колко много. На първо място е важно да пречупите навика си да консумирате каквото и да е, когато сте гладни. Трябва да вземете решение да започнете да правите разлика между вредните и полезните храни и да заложите на вторите.

Ето и няколко прости решения в тази насока, които ще ви помогнат да останете по-здрави и слаби през 2013 година:

1. Яжте цветни храни

Ако съдържанието на чинията ви изглежда бледо, това означава, че най-вероятно не консумирате много разнообразни зеленчуци. Един сполучлив начин да преминете към по-правилно хранене, е като залагате на ястия в колоритна гама. Ярко оцветените зеленчуци като моркови, червени чушки, цвекло и спанак са богати на хранителни вещества и са пълни с мощни антиоксиданти.

2. Наблегнете на природните сладкиши

Вместо да хапвате шоколадови изкушения, заложете на предните или сухите плодове, които ще задоволят за секунди глада ви за сладко. Те съдържат естествени захари, а освен това са богати на фибри и витамини. От сушени плодове заложете на кайсиите и черешите.

3. Хранете се у дома по-често

Сготвената домашна вечеря първо ще ви спести пари и второ ще ви даде контрола върху това, което слагате в устата си. Освен това, ако си готвите сами, ще можете да планиране напред за няколко дни какво точно ще включите в менюто си. Ако се храните по заведения винаги има опасност да се изкушите от нещо ново, което да се окаже и доста калорично.

4. Яжте сезонни плодове и зеленчуци

Възползвайте се от вкусните сезонни храни около вас, които освен че са пресни, са и много полезни. Пазарувайте от местни фермери и производители и се откажете от вносните плодове и зеленчуци, за които не знаете с какви точно химикали са пръскани и обработвани.

5. Внимавайте с насипната храна

Ако обичате зърнените храни, то заложете на пакетите с макаронени изделия, ориз, боб, леща и т.н. Първо те са сравнително евтина храна, която стига за няколко готвения, второ са полезни и засищащи. Единственото, за което трябва да бъдете нащрек, е да не готвите целия пакет наведнъж, сякаш ще изхранвате цял футболен отбор. Отсипете се малко количество от пакета, а останалото приберете за друг път.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари