Паула Дийн е популярна американска водеща. Освен с кулинарното си шоу Паула се занимава още с ресторантьорство и актьорство. Също така звездата е носителка на наградата Еми заради телевизионната си дейност. Похвално е, че Паула е на 66 години, успява да отслабне с 18 килограма и най-вече – да запази теглото си. Ако се питате как го прави, без дори да се лишава от някои свои любими храни, водещата споделя своите съвети за ефективна диета:
1. Важна е умереността, не лишенията. За Паула животът щеше да бъде много мрачен, ако не можеше отново да вкуси от любимите си храни. За да не се лишава напълно от тях, водещата все пак решава да ги включи в хранителния си режим. Само че вместо да хапва кекс (по специална рецепта на баба ѝ) или класическо печено пиле веднъж в седмицата, Паула го прави един път в месеца. По този начин тя успява да се наслади на храната максимално и да оцени вкусовите ѝ качества. Паула споделя: „Това е удивително! Колко малки промени дават големи резултати“.
2. Контролирайте порциите си. Нали знаете, че не е толкова важно по колко ядете, а какво ядете. Основното правило на Паула е най-малко половината от чинията да бъде запълнена със зеленчуци.
3. Не се хранете с „диетични храни“. Водещата вярва, че нормалната храна доставя много по-голямо удоволствие и дори психически човек се чувства по-добре, защото е ял „истинска храна“. Също така напоследък се спори, доколко диетичните храни са здравословни наистина. По-добре яжте по-малко масло, съдържащо животински мазнини, отколкото повече от такова с неясен произход.
4. Яжте бавно и се наслаждавайте на храната. По възможност винаги разговаряйте с някого, докато се храните. Яжте, правете малка пауза за разговор и отново започвайте да се храните. Както знаете, отнема около 20 минути на мозъка да разбере, че вече сте сили. Малките паузи и бавното хранене са единственият начин да се спасите от преяждане.
5. Не приемайте само въглехидрати. Ако сутрин обичате да си правите плодови шейкове, не забравяйте, че те са силен източник на въглехидрати и бързо се трансформират в захар. По-добре консумирайте протеини (фъстъчено масло) заедно с плодовете, за да може кръвната ви захар да се повиши постепенно.