През последните години сушито добива все по-широка популярност и вече присъства в менюто на много заведения и ресторанти. Макар да ви се вижда подходящ вариант за нискокалорична и здравословна вечеря или обяд, оказва се, японският специалитет съдържа много повече калории, отколкото всъщност предполагате.
Основната причина за скока на популярността на сушито е неговата репутация на здравословна храна. Знаменитости като Виктория Бекъм, Черил Коул и Кийра Найтли са истински фенове на ястието със сурова риба. Според диетолога Рейчъл Белер обаче, трябва да имате едно наум за сушито, особено с неговата „западна версия“. В своята книга госпожа Белер предупреждава, че японската храна може да бъде източник на повече калории и въглехидрати, отколкото ви се иска.
Типичното суши ролце съдържа от 290 до 350 калории и е въглехидратен еквивалент на от две до четири филийки хляб. Ето още няколко причини, заради които е добре да ограничите консумацията на суши:
1. Почти не съдържа риба. Много хора смятат, че с помощта на сушито ще изпълнят препоръчителния прием от две порции риба на седмица. За съжаление обаче, това няма как да стане, защото екзотичната храна съдържа твърде малко количество протеини. Според здравните експерти нормалната порция риба трябва да бъде около 140 грама. С други думи вие трябва да изядете около 28 парчета суши, за да достигнете нужния грамаж риба, пише вестник Daily Mail.
На бременните или кърмещи жени се препоръчва да ограничат приема на суши (съдържащо сьомга, скумрия, пъстърва или прясна риба тон) до най-много две порции на седмица, тъй като в рибата може да има наличие на замърсители, които да повлияят на развитието на бебето.
2. Преработени въглехидрати. Белият ориз е основна съставка в японската храна, като понякога той може да достигне до 75% от ястието. Също така дългозърнестият бял ориз е преработен, което води до загуба на витамини, минерали и фибри. Той не само се вари във вода, но и съдържа значителни количества захар и оризов оцет. 13 малки парченца суши могат да се равняват на три филии бял хляб.
3. Твърде солено ястие. Препоръчителният прием на сол е шест грама на ден. В някои определени видове суши солта е четири и половина грама. Една от причините са голямото количество от бялата подправка е, че тя се използва при варенето на ориза, както и често се използва соев сос. Пушената риба като сьомга, скумрия, както и маринованите зеленчуци също съдържат много сол. Една супена лъжица от соевия сос съдържа 3 грама сол или половината от препоръчителната дневна доза.
4. Може да повлияе негативно върху теглото ви. Някои видове суши съдържат огромен брой калории – около 750, което е повече дори от една малка порция пържени картофи. Често в западните версии на японската храна се използват съставки като крема сирене и майонеза, които със сигурност не могат да се определят като нискокалорични храни. Често сушито съдържа по-малко хранителни вещества, отколкото един сандвич.