IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета за бърз метаболизъм

14 май 2013 12 00

Поредната прищявка или дългосрочна промяна на живота?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Диетата за бърз метаболизъм се основава на принципа: ядете повече храна и губите повече килограми. В момента новата диета е истински хит, примамваща с обещанието за загуба до 10 килограма в рамките на четири седмици. Книгата „Диета за бърз метаболизъм“ (на английски език The Fast Metabolism Diet) е написана от холивудския експерт по хранене Хейли Помроу. Каква е истината за нея и дали в действителност е толкова ефективна, колкото казват, преценете сами:

Условието

За разлика от други диети, които се фокусират върху ограничения прием на храна, диетата на Помроу предполага, че най-добрият начин за отслабване е като се съсредоточите върху подобряване обмяната на веществата. По тази причина диетата трябва да насърчи хората да ядат повече, за да засилят своя метаболизъм. Препоръчват се три хранения и две междинни закуски на ден. Експертът смята, че консумацията на висококалорични храни може да подобри метаболизъма, който е забавен в следствие на ограниченото хранене и лошите диети.

Не се заблуждавайте, многото храна не означава, че може да ядете каквото пожелаете. Всъщност хората, които спазват диетата за бърз метаболизъм, спазват стриктна хранителна схема, която се повтаря всяка седмица. Понеделник и вторник са дните, в които се приемат въглехидрати и плодове. Сряда и четвъртък се консумират протеини и зеленчуци, а петък, събота и неделя – включва всички описани групи храни, както и здравословни мазнини.

Мнения

Доволните последователи на диетата за бърз метаболизъм споделят, че са загубили до пет килограма за първите две седмици. Не всички обаче, имат толкова положително мнение. Голяма част от негативните отзиви идват заради големите ограничения, които диетата налага. Някои от тях са без кофеин, алкохол, млечни продукти, соя, пшеница, царевица, или рафинирана захар. Тези правила правят спазването на диетата трудно, скъпо и отнемащо много време. Тъй като диетата е създадена наскоро, все още няма наблюдения дали тя работи добре в дългосрочен план.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари