Напоследък много се говори за това, че някои евтини, вкусни и високо калорични храни, съдържат токсични химикали, които карат хората да ги консумират повече и повече. Счита се, че основните виновници за епидемията от затлъстяване са заведенията за бързо хранене, телевизионните реклами, както и лесният достъп до нездравословни храни и закуски. Но има и други химически вещества, които водят до повишаване на теглото.
Според няколко скорошни изследвания има редица неестествени съединения, които могат да допринесат за напълняване. Например, изследователи от Mount Sinai Medical Center в Ню Йорк са открили връзка между излагането на фталати и затлъстяването при децата. Това са химикали, които имитират човешките хормони. Те се съдържат в някои пластмасови подови настилки, стенни покрития и продукти за личната хигиена като парфюми и лосиони. Понякога се използват в опаковките на определени лекарства и хранителни добавки.
Изследователите са измерили концентрацията на фталати в урината на 387 деца от Ню Йорк и са сравнили тези данни с ръста и обиколката на талията на децата година по-късно. Урината на почти всички деца е съдържала фталати, но тяхната стойност е била по-голяма сред децата с наднормено тегло.
Няколко други проучвания показват, че органохлорните пестициди също насърчават наддаването на тегло и възпрепятстват отслабването. Това са инсектициди, които са използвани в селското стопанство, но са забранени от 1972 година (данните са за САЩ). Те имат изключително дълъг живот и дори след няколко десетилетия, все още могат да бъдат открити в някои млечни или месни продукти.
Изследователи от университета Лавал в Квебек са установили, че диетата в комбинация с тренировъчна програма, може да доведе също до повишени плазмени концентрации на органохлорни пестициди, защото когато човек губи тегло, има по-малко мастна тъкан, така че тези вещества са в по-концентриран вид и имат по-голямо влияние върху метаболизма му. Това подпомага йо-йо ефекта след диета – тоест бързото възвръщане на предишното тегло (дори ако човек се храни разумно).
Няма съмнение, че съвременните хранителни продукти са частично отговорни за драматичното нарастване на затлъстяването, но вероятно и някои от въпросните химикали също допринасят за тази епидемия.