Вероятно сте чували твърдението, че ключът към отслабването се крие в три основни хранения, придружени от много малки захранвания през деня. Напоследък се появиха теории, оспорващи досегашното схващане. Според тях честото хранене не е непременно успешен начин да контролирате своя апетит. В някои случаи това дори може да доведе до увеличаване на теглото.
Скорошно проучване показва, че хора с диабет тип 2, които се хранят само два пъти на ден, губят повече килограми, отколкото хората, които се хранят по-често с по-малко количество храна.
В продължение на 12 седмици 54 души следвали два типа хранителен режим. Първите консумирали храна единствено на закуска и обяд, докато втората група приемала храна на малки порции общо шест пъти на ден. Важно е да се отбележи, че и всички участници в изследването приемали по едно и също количество калории на ден.
Резултатите показали, че доброволците и от двете групи отслабнали вследствие на тримесечния хранителен режим. Първата група обаче имала по-добри резултати. Участниците в нея отслабнали средно с 1,23 пункта от своя ИТМ. Хората, които се хранели по-често на ден пък, успели да свалят средно около 0,82 пункта от своя ИТМ. Нормалното тегло, изчислено по формулата за индекс на телесна маса, варира между 18,5 и 24,9. Средният ИТМ на участниците бил 32,6.
Според експерта Тоби Смитсън яденето само на закуска и обяд е трудно постижимо за голяма част от хората, тъй като техният начин на живот предразполага към най-обилно хранене на вечеря. Мадлин Фернстром пък казва, че малките чести хранения през деня всъщност увеличават апетита и водят до преяждане. Според някои златното правило за поддържане на нормално тегло е да се вслушвате в тялото си. Яжте, когато сте гладни и спрете, когато се почувствате задоволени.