Вместо да четете етикетите на храните за това коя колко калории съдържа, по-добре си измислете някакъв по-надежден подход, ако искате да отслабнете. Оказва се, че няма никакъв смисъл да разчитате и смятате въпросните цифри, тъй като този метод е доста остарял и неефективен.
Първо има значение начинът, по който храната е приготвена, както и какъв е метаболизмът на самия индивид. Всичко това може да направи драматична разлика в абсорбирането на калориите.
Например ако си купите едно пакетче със сурови бадеми, на които пише, че съдържат 170 калории, може да се окаже, че всъщност сте приели не повече от 130 калории (това са цели 25 % разлика), тъй като бадемите са по-трудни за храносмилане. От друга страна, калориите в преработените пакетирани храни, често могат да надвишават тези, които са изписани на етикета.
Това е така, защото обмяната на веществата при различните хора е различна, поради типа бактерии в стомасите им.
Една от причините е, че много храни, просто преминават през тялото, тъй като организмът не разполага с инструменти да ги храносмила (например семената) и така не се усвояват никакви калории.При един експеримент мишки, хранени със сурови сладки картофи, са загубили повече от четири грама тегло, докато в същото време напълнявали, когато изяждали същото количество калории, но от готвена храна.
Освен това дори един продукт да се приготвя по един и същ начин, всеки отделен човек го смила по различен начин, благодарение на вида и изобилието на бактерии в стомаха му. Биологът Роб Дън от Университета в Северна Каролина заявява, че настоящата система за изчисляване на калориите чрез информацията от етикетите на храните е морално остаряла.
Той казва: „В крайна сметка, всички ние искаме да знаем как да направим най-умния избор в супермаркета. Преброяването на калориите, посочени на етикетите на храните е прекалено опростен подход към човек, който иска една здравословна диета."
Д-р Дън препоръчва на хората, които имат намерение да намалят теглото си, вместо да четат калориите, да се придържат към суровоядството или да консумират храни, които са по-трудни за храносмилане.
Например сандвич със сирене, направен с пълнозърнест хляб, ще се възприеме от тялото по-трудно от такъв, който е с бял хляб. В резултат на това, първият ще е с 10 % по-малко калории.
Хранителни експерти също така предупреждават, че етикетираните калории не обозначават съдържанието на фибри в храната. Това означава, че хора „несъзнателно" консумират или повече, или по-малко калории, отколкото си мислят. Например средно голяма купа с подсладена зърнена закуска съдържа допълнителни 20 калории от тези, които са изписани на кутията.